Europese Commissie houdt studies over biobrandstoffen achter

In een poging om haar beleid inzake biobrandstoffen te redden, is de Europese Commissie zo ver gegaan om belastende studies achter te houden, zo blijkt uit een rapport dat persbureau Reuters publiceerde.

Europa wil tegen 2020 het transport voor  10% op hernieuwbare energie laten rijden. In de eerste plaats zet ze daarbij in op biobrandstoffen als alternatief voor fossiele energie. Maar meer en meer wordt duidelijk dat biobrandstoffen helemaal niet CO2-neutraal zijn. In vele gevallen blijkt juist dat ze de uitstoot van CO2 bevorderen.

De Europese Commissie liet wel studies uitvoeren naar de impact van de teelt van biobrandstoffen, maar wilde de resultaten ervan niet vrijgeven. Een aantal Europese milieuverenigingen startten daarop een rechtszaak tegen de Europese Commissie om inzicht te kunnen krijgen in de Europese studies. Die studies tonen duidelijk aan dat biobrandstoffen voor ernstige milieuproblemen kunnen zorgen. Dit zorgt voor enorme verdeeldheid binnen de Europese Commissie. Uit intern mailverkeer blijkt dat leden van de Europese Milieucommissie ervoor pleiten om de Europese biobrandstoffenpolitiek te herzien. Andere commissies denken daar echter anders over.

Zo tracht de Commissie Landbouw binnen Europa op alle mogelijke manieren de wetenschappelijke bevindingen over de nefaste effecten van biobrandstoffen te minimaliseren en onderuit te halen. Zij wil er alles aan doen om de ‘inconvenient truth’ over biobrandstoffen achter te houden en tracht wetenschappelijke waarheden te verbergen achter de Europese klimaatpolitiek.

De inzet van biobrandstoffen zal een enorme impact hebben op het wereldwijde landgebruik. Om Europa’s honger naar biobrandstoffen te stillen, zou naar schatting 4,5 miljoen hectare extra land, een oppervlakte zo groot als Denemarken, nodig zijn tegen 2020. Willen we vermijden dat de – met goede bedoelingen in het leven geroepen - promotie van biobrandstoffen als een boemerang in ons gezicht terugkomt, moet Europa openlijk vragen durven stelen bij haar biobrandstoffenpolitiek. Zoniet, dreigen we onder het mom van de aanpak van de klimaatcrisis, andere gigantisch problemen te veroorzaken.

Eind dit jaar zou de Europese Commissie met haar langverwachte rapport over de effecten van indirect landgebruik naar buiten moeten komen, we rekenen op België als Europees voorzitter om daar de nodige conclusies uit te trekken.

Biomassa & biobrandstoffen