Europese energieministers hollen energiebesparingsplan uit

Deze week vindt in Denemarken een informele energieraad plaats. De bespreking van het voorstel voor een nieuwe energie-efficiëntierichtlijn is een belangrijk punt op de agenda.

Deze richtlijn moet het Europese energiebesparingsbeleid een boost geven en ons op weg zetten naar een energiebesparing van 20% in 2020. In tegenstelling tot de doelstellingen voor hernieuwbare energie en de CO2-uitstoot, blijft deze Europese energiebesparingsdoelstelling niet meer dan een vaag engagement.

De Europese energieministers hamerden de voorbije jaren nochtans keer op keer op het belang van energie-efficiëntie om de klimaatdoelstellingen te halen, de bevoorradingszekerheid te verzekeren en onze energiefactuur te verlichten. Tot op vandaag blijven dit echter holle woorden.

Zonder bijkomende maatregelen stevenen we af op een energiebesparing van slechts 9% in plaats van de vooropgestelde 20%, missen we 100 miljard euro per jaar aan besparingen en lopen we 2 miljoen nieuwe jobs mis.

Het voorstel van een nieuwe energie-efficiëntierichtlijn van de Europese Commissie, biedt de mogelijkheid om het energiebesparingsbeleid in Europa steviger op de kaart te zetten Het Deense voorzitterschap heeft van deze richtlijn dan ook een prioriteit gemaakt en hoopt dat de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad het tegen deze zomer eens geraken over de inhoud van de nieuwe richtlijn.

Aan het Europees parlement zal het alvast niet liggen. De Europarlementsleden verbeterden het voorstel van de Europese Commissie op heel wat punten in de hoop ons effectief op weg te helpen naar een energiebesparing van 20% tegen 2020. En wat blijkt nu? De Europese Raad van energieministers lijkt er alles aan te doen om de richtlijn zoveel mogelijk uit te hollen.

Ondanks haar beloftes om van energiebesparing een speerpunt te maken, willen de Europese energieministers niet spreken over een bindende energiebesparingsdoelstelling voor 2020. Cruciale maatregelen, zoals een stappenplan op de lange termijn voor een diepgaande renovatie van onze gebouwen of ambitieuze energiebesparingsdoelstellingen voor overheidsgebouwen, worden drastisch afgezwakt of gewoon van tafel geveegd. Door deze afzwakkingen realiseren we in het beste geval een derde van de energiebesparing die nodig is.

Samen met heel wat andere Europese NGO’s en bedrijven roept Bond Beter Leefmilieu de Europese energieministers op om de kar te keren en een ambitieus standpunt in te nemen. BBL hoopt dat ons land hierbij een voortrekkersrol opneemt.

Energiebesparing