Europese energietop stelt teleur

De bijzondere Europese Raad van 4 februari zette weinig zoden aan de dijk op het vlak van energie. De top, oorspronkelijk opgevat als een bijzondere energieraad, werd uiteindelijk grotendeels gewijd aan economische en financiële discussies. Het één houdt nochtans verband met het ander. Energiebesparing is immers dé remedie tegen de hoge en onvoorspelbare olieprijzen en vormt een sleutelelement in de aanpak van de economische crisis.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders bevestigden dat we bij ongewijzigd beleid tegen 2020 amper de helft van de vooropgestelde 20% energiebesparing zullen halen, maar doortastende maatregelen om dit te verhelpen blijven uit. Bovendien stellen de Europese leiders dat ze pas in 2013 de vooruitgang op het vlak van energie-efficiëntie willen evalueren. We mogen echter niet wachten op die evaluatie om in actie te schieten, het is nu immers al overduidelijk dat we jaarlijks miljarden euro’s verspillen aan onnodige energie-uitgaven. Meer energiebesparing is bovendien broodnodig voor de Europese doelstelling om tegen 2050 80 tot 95% minder CO2 uit te stoten.

Een klein lichtpuntje is de beslissing om vanaf 2012 energie-efficiëntienormen op te nemen bij publieke aanbestedingen voor “relevante” gebouwen en diensten. Al zal er veel meer nodig zijn dan dat, het belang van energiezuinige publieke aanbestedingen valt niet te onderschatten. Overheden kunnen door innovatief aan te besteden de markt van energiezuinige technologieën en diensten een impuls geven. Het is echter van essentieel belang om deze normen ook toe te passen voor aanbestedingen bij bestaande gebouwen. Daar ligt immers het grootste besparingspotentieel. Op dat vlak blijven de raadsconclusies jammer genoeg zeer vaag.

 

Bond Beter Leefmilieu wacht nu vol spanning op het lang aangekondigde Europese Actieplan Energie-efficiëntie dat normaal gezien volgende maand zal verschijnen. Dit plan moet niet alleen concrete maatregelen bevatten om meer energie te besparen maar heeft ook nood aan een bindende doelstelling als de motor voor energiebesparing.

Energiebesparing