Europese stresstests: miljarden nodig voor nucleair oplapwerk

Vorige week maakte de Europese Commissie de langverwachte resultaten bekend van de stresstests van de Europese kerncentrales. Deze stresstests die aangekondigd werden kort na de kernramp in Fukushima begin vorig jaar, moesten nagaan in welke mate onze kerncentrales bestand zijn tegen extreme scenario’s en calamiteiten, zoals aardbevingen, overstromingen, stroompannes of het uitvallen van koelsystemen.

Officieel heet het nu dat de kerncentrales in Europa “voldoende veilig” zijn, maar dat er wel “verbetering” mogelijk is. Anders uitgedrukt: de meeste Europese kerncentrales hebben nood aan een serieuze oplapbeurt. Het kostenplaatje van deze operatie kan oplopen tot maar liefst 25 miljard euro.

Ook bij ons is er werk aan de winkel. De kernreactoren van Doel en Tihange moeten volgens het rapport dringend werk maken van het verbeteren of installeren van seismische instrumenten om aardbevingen te kunnen registreren. Daarnaast verdient de kerncentrale van Tihange een betere bescherming tegen overstromingen.

Stresstests niet zaligmakend

Dat de Europese doorlichting vele veiligheidsproblemen aan de oppervlakte brengt, is geen verrassing. Kernenergie is immers inherent verbonden aan een heleboel veiligheidsrisico’s. Maar bovenal zijn de stresstests uiterst relatief. Voor elk scenario dat geanalyseerd werd, zijn er tientallen variaties denkbaar die niet onderzocht werden. Zo zijn ook de recente ontdekkingen van de scheurtjes in de kernreactoren van Doel en Tihange een pijnlijke illustratie van de tekortkomingen van veiligheidscontroles. Een probleem met een kernreactor of een kernramp kan dan ook nooit volledig uitgesloten worden.

Oldtimers oplappen

Ondanks al deze onzekerheden, raadt Europees Commissaris van Energie Günther Oettinger nu aan om miljarden euro’s te pompen in het oplappen van oude en onbetrouwbare kerncentrales. Het is alsof hij oldtimers wanhopig nieuw leven wil inblazen.  Gelukkig hoeven de lidstaten in deze niet te luisteren naar wat Europa suggereert. Ze zijn ze vrij te beslissen om hun kerncentrales te sluiten en een einde te maken aan deze technologie van het verleden. Er zijn immers zinvollere zaken om 25 miljard aan te besteden. Een aantal landen heeft dit al begrepen en begint nu stapsgewijs aan een afbouw van kernenergie. Dit is de enige manier om onze veiligheid te garanderen en een transitie naar een hernieuwbare energievoorziening mogelijk te maken.

Kernuitstap