Foto Bart Dewaele

Eurostadion van de baan, daar is de Mall of Europe weer

Foto Bart Dewaele

Vorige week weigerde minister Schauvliege de vergunning voor het Eurostadion op de Heizel. Het stadion zal te veel verkeers- en milieuproblemen veroorzaken. Het stof is nog maar net gaan liggen, of daar is al een nieuwe aanvraag. De Mall of Europe op de Heizel moet een shoppingcenter van 72.000 m² worden, een pak groter dan Uplace of Wijnegem Shopping Center. Om het verkeer ‘op te vangen’, wil men een nieuwe weg aanleggen naar de A12, dwars door het park van Laken.

Aanslag op de leefbaarheid

De Mall of Europe is een onderdeel van het grotere NEO-project op de Heizel. Dat omvat naast een shoppingcenter ook een nieuwe bioscoop, een binnen- en buitenpretpark, horeca, woningen, kantoren en een grote ondergrondse parking.

De Mall of Europe zal in de spitsuren voor liefst 6.000 autoverplaatsingen per uur zorgen. Daarbovenop komt nog het verkeer voor de bestaande Expo en alle andere activiteiten. Al dat extra verkeer zal voor nog meer luchtvervuiling en broeikasgassen zorgen. De nieuwe weg door het park van Laken is bovendien een regelrechte aanslag op de leefbaarheid van de buurt.

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek loopt tot 23 februari. De aanvraag is gericht op een stedenbouwkundig attest, een soort voorafname op de bouwvergunning. Bij zo’n attest zijn de plannen minder uitgewerkt dan bij een echte bouwvergunning. Maar als het attest afgeleverd wordt, is de kans klein dat de eigenlijke bouwvergunning nadien nog wordt geweigerd.

Bezwaar bovenop onze rechtszaak

Bond Beter Leefmilieu dient dus zeker bezwaar in. BBL, BRAL, IEB, Unizo, UCM en vele anderen verzetten zich al jaren tegen deze nieuwe shoppingtempel op de Heizel, net zoals we ons altijd verzet hebben tegen Uplace aan het viaduct van Vilvoorde. Die shoppingcentra zullen een enorm negatieve impact hebben op de handelaars in Brussel en omliggende gemeenten zoals Vilvoorde, Leuven of Mechelen. Heel wat zaken dreigen overkop te gaan en de leegstand in de steden zal verder toenemen.

We hebben nu al een rechtszaak lopen tegen het gewestelijk bestemmingsplan van de stad Brussel, waarin dit shoppingcenter gelegen is. Maar die uitspraak wordt niet afgewacht om nu al de eerste stap naar een vergunning te zetten. Wordt vervolgd.