Federaal actieplan duurzame overheidsopdrachten goedgekeurd

Op 3 juli heeft de federale regering, op initiatief van Minister Magnette, het federale actieplan “duurzame overheidsopdrachten 2009 – 2011” goedgekeurd. Het plan heeft als doel om tegen 2011 te komen tot 50% verduurzaming van de overheidsopdrachten.

In België vormen de werkingskosten en de investeringen van de overheidsdiensten bijna 15% van het BBP, waarvan 5,4% gewijd is aan de aankoop van goederen, diensten en investeringen. Via haar overheidsaankopen kan de overheid rechtstreeks invloed uitoefenen op de verduurzaming van productie en consumptie. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord produceren krijgen een duwtje in de rug. En de overheid kan zo haar voorbeeldfunctie opnemen. De milieubeweging pleit dan ook al heel lang voor de vergroening van de overheidsaankopen. 

Samen met het plan, is ook de federale website www.gidsvoorduurzameaankopen.be volledig vernieuwd. De gids biedt nu technische fiches voor een reeks productgroepen, met informatie over milieucriteria. Gebruikers die echter zeer praktische informatie willen over productmerken die aan milieucriteria voldoen en leveranciers bij wie men daarvoor terecht kan, kunnen gebruik maken van de website die BBL daarvoor heeft opgezet: www.milieukoopwijzer.be. De milieukoopwijzer zal trouwens bij de geleidelijke herziening van haar criteria in de toekomst ook rekening houden met de criteria van de federale Gids.