Geen reden om nultolerantie ggo’s terug te draaien

De laatste tijd werden geregeld sporen van illegale genetisch gemodificeerd organismen (ggo’s) teruggevonden in veevoeder. In plaats van die ggo’s te weren, pleit de veevoedersector voor het afschaffen van de nultolerantie voor niet-toegelaten ggo’s. De sector hoopt daarmee haar crisis te boven te kunnen komen. Uit een nieuw rapport van Friends of the Earth Europe blijkt nu dat er geen enkele reden is om de nultolerantie terug te draaien.  Het rapport is gebaseerd op officiële EU-gegevens. Op de wereldmarkt is immers voldoende niet-genetisch gemodificeerd veevoer beschikbaar.

Sinds 2007 pleit de veevoederindustrie voor het afschaffen van het nultolerantiebeleid in de EU. Hun voornaamste argument daarvoor is dat een groot deel van het ingevoerde veevoer besmet is en moet terug gestuurd worden naar het land van herkomst. Dat zou enerzijds de prijs van het veevoer in Europa opdrijven, en anderzijds leiden tot een tekort aan veevoer en uitgehongerd vee.

Deze argumenten worden nogmaals (zie ook hier) ontkracht door het nieuwe rapport van Friends of the Earth Europe. Het Europees 'Rapid Alert System on Food and Feed' (RASFF) stelde tussen 2004 en medio 2009 42 gevallen vast van contaminatie van veevoeders met niet-toegelaten ggo’s. Van alle geïmporteerde soja (zo’n 32 miljoen ton) was maximum 0,2 procent gecontamineerd. In 90 procent van de gevallen ging het om veevoer uit de Verenigde Staten. De belangrijkste producenten van soja vanwaar de EU invoert - Brazilië en Argentinië - veroorzaakten niet één geval van besmetting. Een voorname reden daarvoor is dat deze landen rekening houden met de houding van Europa en enkel die variëteiten telen die in de EU voor import zijn toegelaten. Bovendien heeft Brazilië ook heel wat gecertificeerde ggo-vrije soja.

Er blijkt dus geen (economische) reden te zijn om de nultolerantie af te schaffen en zo de keuzevrijheid van de Europese landhouwer en consument te beperken. Daarentegen, zo stelt ook het rapport, is het aan te raden dat de EU haar afhankelijkheid van import van veevoer afbouwt en inzet op eigen teelt van eiwitrijke gewassen. De op til staande hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid biedt een uitgelezen kans om die eigen eiwitteelt te stimuleren.