Goedkeuring CRM: Moment om kansen voor toekomstgericht energiesysteem te grijpen | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Goedkeuring CRM: Moment om kansen voor toekomstgericht energiesysteem te grijpen

Sara Van Dyck

Vandaag keurde het federale parlement de kaderwet goed voor de invoering van een capaciteitsondersteuningsmechanisme (CRM). De milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Inter-environnement Wallonie vragen een minimale en toekomstgerichte invulling van het CRM. Dit moet er ook voor zorgen dat de factuur voor de consument betaalbaar blijft. Sara Van Dyck: “De belangrijkste beslissingen volgen nu in de verdere uitvoeringsbesluiten. Het is cruciaal dat het parlement en de regering bij de uitwerking prioriteit geven aan de meest innovatieve technologieën zoals vraagbeheer, opslag en warmtekrachtkoppeling en nieuwe gascentrales tot een minimum beperken.” 

Jan Vande Putte van Greenpeace: “Zij die binnen de regeringen nog rekenden op het verder verlengen van de kerncentrales worden vandaag geconfronteerd met een harde realiteit: Engie sluit éénzijdig minstens 5 van de 7 reactoren. De overige twee kunnen geen betrouwbare stroom meer verzekeren en vergen subsidies van ongekende hoogte bij verlenging”. Volgens de milieuorganisaties moeten nu op de valreep noodmaatregelen genomen worden om de bevoorradingszekerheid te garanderen, die we hadden kunnen vermijden als de regering bij haar aanvang meteen aan de slag was gegaan. 

 

Sara Van Dyck

Beleidsmedewerker en Woordvoerder Energie

Met een pak dossierkennis staat Sara op de barricaden voor hernieuwbare energie en een toekomstbestendige elektriciteitsvoorziening. Ze legt je ook overtuigend uit waarom we kernenergie best aan de deur zetten.

Meer over Kernuitstap

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit