Grote lidstaten pleiten voor een hogere Europese emissiereductiedoelstelling

Europa moet haar emissiereductiedoelstelling voor 2020 optrekken van 20% naar 30%. Dat is het pleidooi van de ministers van energie en milieu van Groot-Brittannië , Frankrijk en Duitsland in een opiniestuk in de Financial Times vandaag. Als we blijven vasthouden aan een reductiedoelstelling van 20%, zo stellen de ministers, zal Europa ten opzichte van landen zoals China, Japan en de Verenigde Staten, hopeloos achterop geraken in de wedloop naar een koolstofarme economie.

De grote lidstaten hebben de boodschap van de Europese Commissie blijkbaar goed gelezen. In deze mededeling, die eerder dit jaar verscheen, stelt de Commissie dat een emissiereductie van 30% zeer haalbaar en betaalbaar is. Als we sterkere emissiereducties blijven uitstellen, zal het in de toekomst alleen maar duurder en moeilijker worden om de klimaatopwarming zoveel mogelijk onder twee graden te houden. Indien we de boot van een 30% emissiereductiedoelstelling blijven afhouden, zetten we onszelf aan de kant, zo stellen de ministers. Het is hoog tijd voor een beleid dat kiest voor jobs, energiezekerheid en een aanpak van de klimaatverandering. Maar bovenal, een beleid dat kiest voor de toekomst van Europa.

Het lijkt erop dat ook minister Schauvliege deze boodschap goed gelezen heeft. Gisteren werd onze minister in het Europees parlement ondervraagd over haar ambities voor het voorzitterschap. De minister erkende tijdens de hoorzitting dat de mededeling van de Europese Commissie interessante elementen bevat om naar 30% te gaan. We rekenen er dan ook op dat zij als Europees voorzitter voluit gaat voor een emissiereductiedoelstelling van 30%, op weg naar een noodzakelijke emissiereductie van 40% tegen 2020.