Hasselt, Lommel en Eeklo energiekampioenen

Limburg boven in de eerste strijd om de titel van Energiekampioen. Hasselt en Lommel eindigden in hun categorie als de overwinnaars. Hasselt wordt Energiekampioen 2012 in de categorie van steden met meer dan 50.000 inwoners. Lommel wordt Energiekampioen 2012 in de categorie van steden en gemeenten met 10.000 tot 50.000 inwoners. De Oost-Vlaamse gemeente Eeklo tenslotte wint de eretitel ‘Energie van de burger’.

Vanaf 1 oktober 2011 hebben 67 Belgische gemeenten voor de titel van Energiekampioen gestreden. APERe (L’Association pour la Promotion des Energies Renouvelables) en Bond Beter Leefmilieu gingen met deze wedstrijd op zoek naar de Belgische gemeenten met het beste energiebeleid.

De gemeenten hadden vijf maanden de tijd om hun positie te verbeteren. Ze deden dit door een duurzaam energiebeleid uit te voeren, hernieuwbare energieproductie op hun grondgebied uit te breiden en door de steun te krijgen van hun inwoners.

Het kampioenschap houdt rekening met de grootte van de gemeente en gebruikt een objectieve puntentelling om de deelnemende gemeenten te evalueren en vergelijken. Alle gemeenten maakten dus kans op de titel.

Inwoners konden hun gemeente steunen via een stem op de website www.energiekampioen.be. Door hun steun scoort de gemeente beter. Meer dan 12.000 stemmen werden uitgebracht online door inwoners, die zo hun gemeente konden steunen.

Winaars Energiekampioen 2012

·      Categorie 1 meer dan 50.000 inwoners

1 : Hasselt

2 : Moeskroen

3 : Luik

·      Categorie 2 tussen de 10.000 en 50.000 inwoners

1: Lommel

2: Herve

3: Brain-le Comte

·      Categorie 3 minder dan 10.000 inwoners

1: Sankth Vith

2 :Villers-le Bouille

3 :Attert

Er worden ook 8 speciale eretitels uitgereikt aan gemeenten die uitzonderlijk goed scoorden op één bepaald onderdeel:

Biomassa: Attert

Zonne-energie- Flobecq

Windenergie: Villers-le Bouille

Groene stroom : Sankt Vith

Groene warmte : Attert

Duurzaam bewustzijn: Gembloux

Sensibilisatie: Luik

Energie van de burgers: Eeklo

Elektriciteitsverbruik: Flémalle

informatie over de Vlaamse winnaars

Hasselt

Hasselt speelt in Vlaanderen een voortrekkersrol op gebied van klimaatbeleid. De stad ondertekende als een van de eerste het ‘Covenant of Mayors’. Hasselt wil daarmee verder gaan dan de Europese doelstelling om 20% CO2 te besparen tegen 2020. Hiervoor wordt een daadkrachtig energieplan opgemaakt met acties en maatregelen om het energieverbruik te verminderen en duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Hasselt scoort uitzonderlijk goed op vlak van zonne-energie. Met 1.916 installaties behoort het tot de koplopers van de deelnemende gemeenten.

 

Hernieuwbare Energie in Hasselt:

 

3 installaties windenergie  (4 MW)

1.916 installaties zonne-energie  (1,6 MW)

1 biomassa installatie (0,7 MW)

159  zonneboilers, 822 m²

15 warmtepompen  (0,23 MW)

 

Lommel

In Lommel wordt er al veel hernieuwbare energie geproduceerd. De inwoners zijn hier terecht trots op. Dat kun je duidelijk zien aan de vele stemmen die de inwoners hebben uitgebracht. Lommel communiceerde sterk naar haar inwoners toe.  Het totale vermogen van de duurzame energieproductie bedraagt 38 MW, wat zeer veel is. Het merendeel hiervan is afkomstig van windmolens, het paradepaardje van Lommel.  Lommel ondertekende bovendien het ‘covenant of mayors’. Hiermee toont Lommel aan dat deze stad ook op langere termijn een duurzaam klimaatbeleid wil uitvoeren.

 

Hernieuwbare energie in Lommel

 

9 installaties windenergie (16 MW)

1.397 installaties zonne-energie:  (16,7 MW)

1 installatie biomassa  (9 MW)

168 zonneboilers 868 m²

Biomassa (3,7 MW)

37 warmtepompen  (0,6 MW)

1 installatie geothermisch (1,7 MW)

 

Eeklo

Eeklo wordt de Burger-energiestad 2012. De inwoners werden sterk betrokken bij het opstarten van verschillende coöperaties rond windenergie. De windmolens in Eeklo zijn een heel mooi voorbeeld van hoe een lokaal bestuur kan samenwerken met zijn inwoners. Ook wordt er ingezet op verschillende hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en biomassa.

Energiebesparing