Herschikking van het landbouwbudget zorgt voor duidelijk milieuvoordeel

Een herschikking van het Europese landbouwbudget kan de milieu-impact van landbouw significant verbeteren. Dat blijkt uit een studie van LEI (Landbouweconomisch Instituut van Wageningen University & Research centre) en IEEP (Institute for European Environmental Policy).

In die studie werden de economische, sociale en milieu-effecten van verschillende graden van  modulatie onderzocht. Modulatie betekent de overheveling van fondsen uit de eerste pijler (marksteun en directe subsidies) naar de tweede pijler (plattelandsontwikkelingsprogramma’s) van het Europese landbouwbeleid. Binnen de plattelandsontwikkelingsprogramma’s kunnen de lidstaten agromilieumaatregelen uitwerken. En het is net de verhoging van deze fondsen die volgens de studie het milieu merkbaar ten goede komt.

Het verschuiven van 20 procent van het landbouwbudget van de eerste naar de tweede pijler, heeft een verwaarloosbare impact op de economische leefbaarheid van de landbouwbedrijven op EU-niveau. Wel levert deze modulatie uitgesproken voordelen op voor het milieu. Verplichte modulatie zou een positieve invloed hebben op biodiversiteit, waterkwaliteit, bodemkwaliteit, landschap en klimaat.

Landbouw