Herziening van Europese klimaatambitie blijft uit

De Europese Commissie heeft geen ambities om de 2030-klimaatdoelstellingen te verhogen. Dat wordt duidelijk in de Parijs-evaluatie die de Commissie op woensdag publiceerde. Volgens de Commissie is Parijs een herbevestiging van de door de Unie ingeslagen klimaatweg. De volgende stappen zijn de ratificatie van het akkoord en het verder uitwerken van het energie- en klimaatpakket. Echter, om globale klimaatopwarming te beperken tot ruim onder de 2°C - en zelfs 1,5°C - is 40% broeikasgasreductie tegen 2030 onvoldoende. We hopen dat de Europese milieuraad van aanstaande vrijdag de klimaatdoelstellingen alsnog opwaarts bijstelt.

Volgens de post Parijs evaluatie van de Commissie is het Parijsakkoord een herbevestiging van het huidig Europees klimaatbeleid. Zo zullen investeringen in de energietransitie en innovatie flink toenemen, deelt de EU haar positieve ervaringen met het emissiehandelssysteem best met de rest van de wereld om een gelijk speelveld te garanderen en blijft het Europees diplomatieke apparaat verder focussen op klimaat.

Over de herziening van de Europese klimaatdoelstelling voor 2030 blijft het in de evaluatie echter stil. Toch werd in Parijs al duidelijk dat zowel de globale als Europese doelstellingen onvoldoende waren om de klimaatopwarming te beperken tot 2 en zelfs 1,5°C.

Huidige doelstelling ontoereikend

De huidige Europese doelstelling van 40% emissievermindering is gebaseerd op de ondergrens van Europa’s routekaart naar een koolstofarme economie. Die werd opgesteld in 2007 en daarin stelde de Commissie dat de EU haar uitstoot zou verminderen met 80 tot 95% tegen 2050. De ondergrens van 80% tegen 2050 vertaald naar 2030 is 40%. In het licht van de huidige wetenschap en het Parijsakkoord moeten die cijfers nu dus dringend worden herzien.

Totale ambitie op de helling?

De Commissie blijkt echter een koele minnaar van een herberekening. De 40% is het gevolg van een deal tussen Europese staats-en regeringsleiders die ze sloten tijdens de Europese Raad van oktober 2014. Dit compromis nu opentrekken om de ambitie opwaarts te herzien kan het omgekeerde effect hebben. Volgens de Commissie kan de vernieuwde samenstelling van de Raad, met een nieuwe Poolse regering aan de macht, resulteren in lagere klimaatambities in plaats van de verhoopte opwaartse herziening.

Nu is het aan de politiek

Het debat rond de herziening van de klimaatambitie blijft niet op het niveau van de Europese Commissie. Vrijdag evalueren Europese milieuministers het dossier. Ook tijdens de Europese top van 17 en 18 maart breken staats- en regeringsleiders zich het hoofd over de kwestie.

Een Europese coalitie van bedrijfsleiders, vakbonden en milieubewegingen waaronder Bond Beter Leefmilieu roept politici op om tijdens de raadszittingen te ijveren voor een opwaartse herziening van de doelstellingen.

Klimaatbeleid