Het Europees Parlement versterkt het ETS-reddingspakket

Maandag 23 februari keurde de milieucommissie van het Europees Parlement een hervorming van het Europese emissiehandelssysteem goed. Om investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie in de Europese industrie op te drijven, komt er een correctiemechanisme dat de koolstofprijs zal stabiliseren. Het mechanisme is een belangrijke ingreep om het ETS te versterken, maar dreigt te laat in werking te treden.

Hoe werkt het Market Stability Reserve (MSR)

Als gevolg van o.a. de economische crisis en de toekenning van gratis uitstootrechten, is er op dit moment een overschot van ongeveer 2 miljard aan uitstootrechten op de ETS-markt. De huidige koolstofprijs ligt tussen 7 en 8 euro, te laag om bedrijven aan te sporen te investeren in koolstofreducerende maatregelen.

Het mechanisme zorgt voor vermindering van het aanbod van uitstootrechten bij een overschot. Als er een tekort is, komen er automatisch rechten bij. Van de 2 miljard wordt er nu 1.7 opgenomen, wat volgens Reuters Thompson Point Carbon de koolstofprijs zal doen opdrijven naar ongeveer 17 euro tegen 2020. Het MSR heeft zo een stabiliserend effect op de koolstofprijs.

ETS wordt zo terug een aandrijver van investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Bovendien komt er een speciaal innovatiefonds om innovatie in de industrie te stimuleren, gespekt met de opbrengst van 300 miljoen uitstootrechten. Lidstaten krijgen ook de mogelijkheid om 50% van de ETS-inkomsten in te zetten op verdere broeikasgasreductiemaatregelen.

Startdatum

De trekker van dit dossier, onze landgenoot Ivo Belet, zal het voorstel met de nationale regeringen in de EU-Raad onderhandelen. Landen zoals Polen en Tsjechië zijn voor een verlate invoer nl. 2021, terwijl Duitsland en Groot Brittannië opperen voor 2017. Hopelijk krijgt Belet de neuzen in dezelfde richting, en kan hij het MSR vanaf 2017 in werking laten treden. Een functionerend ETS, de hoeksteen van Europa’s klimaatbeleid is immers cruciaal voor de geloofwaardig van de EU naar de Klimaatconferentie van Parijs.

Klimaatbeleid