Is het klimaat u vier kopjes koffie waard?

Acht euro, of de prijs van vier kopjes koffie. Dat zou de jaarlijkse kost voor iedere Europeaan zijn om de reductiedoelstelling voor broeikasgassen op te trekken van -20% naar -30% tegen 2020. Tot die vaststelling komt een rapport van  Bloomberg New Energy Finance.  Voor het klimaat is het een wereld van verschil. Met -20% stevenen we af op klimaatchaos, met -30% bevinden we ons in de buurt van een reductiepad dat een gevaarlijke klimaatverandering kan afwenden.

New Energy Finance legt zich toe op financiële analyse van hernieuwbare energie en koolstofmarkten, en maakt deel uit van de Bloomberg groep, de wereldleider voor financieel nieuws. De onderzoeksinstelling bekeek in opdracht van het Engelse Departement voor Energie en Klimaatverandering de kost van meer klimaatambitie. In Europa is er immers een discussie gaande waarbij onder andere het Verenigd Koninkrijk voor -30% pleit, maar de Polen halsstarrig meer klimaatambitie dwarsbomen. De analisten van Bloomberg berekenden dat -30% broeikasgassen tegen 2020 jaarlijks slechts 0.03 tot 0.04% van het Europese BNP kost. Dat is 3,5 miljard euro per jaar of ongeveer 8 euro per Europeaan per jaar, zeg maar de kostprijs van vier kopjes koffie. Die lage cijfers liggen trouwens geheel in de lijn van een eerder rapport van de Europese Commissie, dat Vlaanderen mee overtuigd heeft om in te zetten op meer klimaatambitie.

Het model (GE²M) van New Energy Finance dat op de lage emissiereductiekost uitkomt, is erg gedetailleerd. Het gaat wel uit van een doorgedreven handel in emissierechten tussen lidstaten en een maximaal toegelaten gebruik van flexibele mechanismen. Om de bevindingen vergelijkbaar te maken met het rapport van de Europese Commissie ging de berekening ook uit van economische groeicijfers uit 2009. Indien de huidige, lagere groeicijfers zouden gebruikt zijn, zou de kost van emissiereducties nog lager uitvallen. Het rapport hield evenmin rekening met mogelijke baten. Het is dus een ‘zuivere’ kostenberekening, waarvan geen in geld uitgedrukte baten voor bijvoorbeeld gezondheid zijn afgetrokken.

Waarom kosten emissiereducties zo weinig? Vooreerst liggen de emissies in de EU nu al 10% lager dan in 1990. Bovendien kunnen in de zogenaamde non-ETS sectoren – zoals landbouw, gebouwen, transport – nog heel wat broeikasgasemissies tegen een lage kost teruggebracht worden. Tenslotte kampt de industriële ETS-sector met een enorm overschot aan emissierechten wat de kost van die rechten drukt en emissiereducties goedkoop maakt.

Het model van New Energy Finance komt ook tot een verassende bevinding voor België. Meer klimaatambitie kost de EU in haar geheel weinig, maar zou België zelfs … helemaal niets kosten. Volgens de financiële analisten zijn de ETS-bedrijven in ons land zo ruim met emissierechten bedeeld dat ze tot 2020 honderden miljoenen kunnen verdienen aan de verkoop van die rechten. Als de emissiereductie doelstelling wordt opgetrokken naar -30%, stijgt de prijs van emissierechten en bijgevolg de verkoopwaarde. In die mate zelfs dat België erdoor in het lijstje van voornamelijk minder rijke EU-landen staat die geen kosten hebben, maar zouden verdienen aan een hogere EU-emissie reductiedoelstelling.