Hoe veilig is het volgende rondje kernenergie?

We staan weer een stap dichter bij de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. Vorige week gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) groen licht voor de investeringsplannen van Electrabel. Deze plannen zouden de oude kerncentrales tien jaar langer veilig moeten laten draaien. Zouden. Want de werken die Electrabel plant, volstaan absoluut niet om onze veiligheid te verzekeren.

Steeds lagere eisen

Het FANC zwakte de eisen voor een levensduurverlening van de reactoren jaar na jaar af. In 2009 eiste de wetenschappelijke raad van het FANC nog dat Doel 1 en Doel 2 moesten voldoen aan het veiligheidsniveau van het nieuwste type kerncentrales, zoals in aanbouw in Frankrijk en in Finland. Vorig jaar zwakte het FANC die eis af tot het veiligheidsniveau van de “veiligste reactoren in België”: Doel 4 en Tihange 3. Dit zijn centrales die amper tien jaar na Doel 1 en Doel 2 opstartten en nauwelijks veiliger zijn dan onze oudste knarren.
In 2009 hamerde het FANC op de uitvoering van een lange lijst van maatregelen vóór het einde van de 40-jarige levensduur van Doel 1 en Doel 2 in 2015. In 2014 vroeg het FANC deze maatregelen uit te voeren  “drie jaren volgend op de goedkeuring” en intussen maakte het agentschap daar “maximum vijf jaar” van. Een hele lijst investeringen belandt zo op de lange baan.

Onwettige levensduurverlenging

De levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 is bovendien onwettig. Internationale verdragen vragen eerst een milieueffectenrapport én consultatie. Dan pas kan een beslissing over een levensduurverlenging van Doel 1 en 2 volgen. Maar minister Marghem lapt deze verplichting aan haar laars.  

Greenpeace spande daarom een rechtszaak aan tegen de levensduurverlenging. De rechter moet nog oordelen wie aan het langste eind trekt. Het valt dus af te wachten of de minister haar plannen kan doorzetten.

Onzekerheid troef

Hebben we Doel 1 en Doel 2 nodig om het licht te laten branden? Een analyse van energieregulator CREG leert ons dat de vrees voor een stroomuitval vorige winter absoluut niet nodig was. Ook voor de komende winter verwacht de energieregulator geen problemen. Als de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 terug opstarten, wacht ons zelfs een teveel aan capaciteit. Maar, zo stelt de CREG, door blijvend onzekerheid te creëren over de kernuitstap fnuiken we elke nieuwe investering.

Minister Marghem heeft deze boodschap duidelijk niet begrepen: “Een kernuitstap in 2025 lijkt niet haalbaar”, zo stelde ze in een interview vorige week. Of zoals energieprofessor Ronnie Belmans het treffend verwoordde op Twitter: "Geen visie: inzetten op oude technologie tot het systeem breekt”.

Kernuitstap