Huidige ambitie Kopenhagen slechts 1% beter dan Kyoto

De CO2-reductiedoelstellingen die landen hebben voorgesteld voor Kopenhagen zal de wereldwijde CO2-uitstoot slechts met 1% doen afnemen ten opzichte van het Kyoto-akkoord van 12 jaar geleden indien landen hun overschot aan emissie-rechten (‘hete lucht’) uit de Kyotoperiode (2008-2012) mogen gebruiken voor de emissiedoelstellingen voor de Kopenhagenperiode (2013-2020). Bond Beter Leefmilieu is bezorgd dat de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen een maat voor niets worden als deze handel in hete lucht niet aan banden wordt gelegd.

De voorstellen die momenteel op de onderhandelingstafel liggen zullen slechts voor een beperkte afname van de CO2 uitstoot zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Point Carbon dat vandaag is gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Climate Action Network (CAN)-Europe, de Europese tak van een internationaal netwerk van milieuorganisaties.   De EU-leiders zullen eind deze week in Brussel een beslissing nemen over het mandaat dat EU-onderhandelaars krijgen tijdens de klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar. Het probleem van het overschot aan emissierechten (‘hete lucht’) zal ook besproken worden.

Voormalige Oostbloklanden hebben in het Verdrag van Kyoto beloofd hun uitstoot op het niveau van 1990 te houden. De ontmanteling van de inefficiënte Sovjetindustrieën heeft geleid tot 30% minder CO2-uitstoot in die landen. Andere landen mogen dit overschot (‘hete lucht’) opkopen, zodat ze zelf voorlopig kunnen blijven vervuilen. België is één van de weinige landen die deelneemt aan deze handel van hete lucht. De Belgische regering tekende in 2008 een aankoopcontract met Hongarije en kocht voor 2 miljoen ton CO2-rechten. Ons land kreeg hiermee de twijfelachtige eer om als eerste in de handel van hete lucht te stappen.

De huidige beloftes die industriële landen voor Kopenhagen hebben gedaan om hun CO2-uitstoot in 2020 te beperken, bedragen gemiddeld 12%. Indien landen hun overschot aan emissierechten uit de Kyoto-periode (2008-2012) mogen meenemen, zal in werkelijkheid slechts een reductie van gemiddeld 6% in 2020 gerealiseerd worden. Aangezien in het Kyotoprotocol al een vermindering van CO2-uitstoot was afgesproken van 5% ten opzichte van 1990, levert  Kopenhagen zo een CO2-winst op van 1% in vergelijking met het Verdrag van Kyoto, aldus Point Carbon. Deze cijfers staan in schril contrast met de berekeningen door wetenschappers van het VN-klimaatpanel IPPC. Zij geven aan dat er minimaal 25 tot 40% minder CO2-uitstoot nodig is in 2020 om ernstige klimaatverandering te voorkomen. Een klimaatakkoord in Kopenhagen dreigt ondermijnd te worden als de handel in hete lucht niet wordt beperkt. Bond Beter Leefmilieu doet een dringend beroep op de Europese leiders om dit tijdens de EU-top deze week te voorkomen. Het bureau Point Carbon stelt in het rapport een aantal mogelijkheden voor om met het teveel aan emmisierechten om te gaan en toch tot een sterk verdrag te komen in Kopenhagen.