IEA: ‘Meer ambitie en actie, dat heeft het klimaat nodig’

Actie in de energiesector is cruciaal in de strijd tegen de klimaatopwarming. De broeikasgasuitstoot van energieproductie en energiegebruik vormt het dubbele van de uitstoot van alle andere sectoren samen. In aanloop naar de cruciale klimaattop in Parijs eind dit jaar formuleert het Internationaal Energieagentschap (IEA) daarom vier hoekstenen voor een succesvolle energiestrategie.

Vier hoekstenen

1. Laat de CO2-uitstoot vroeg pieken

De wereldwijde CO2-uitstoot van de energiesector kan al tegen 2020 pieken. Dit is mogelijk door het gebruik van bestaande technologieën. Bovendien hoeft dit niets extra te kosten. Om dit mogelijk te maken moeten overheden vijf maatregelen nemen:

  • De energie-efficiëntie in industrie, gebouwen en transport verhogen
  • Geen nieuwe inefficiënte steenkoolcentrales meer bouwen en de bestaande minder gebruiken
  • Veel meer investeren in hernieuwbare elektriciteit (van $270 miljard in 2014 tot $400 miljard in 2030)
  • Subsidies voor fossiele brandstoffen uitfaseren tegen 2030
  • Methaan-emissies bij de olie- en gasproductie verminderen

2. Scherp de engagementen elke vijf jaar aan

Volgens het IEA vormen de klimaatengagementen die de verschillende landen zullen aangaan in Parijs slechts een startpunt. De doelstellingen moeten om de vijf jaar herzien en aangescherpt worden.

3. Formuleer een duidelijke langetermijndoelstelling

De doelstelling om de klimaatopwarming te beperken tot 2°C moet volgens het IEA vertaald worden in een concrete langetermijndoelstelling voor een vermindering van de broeikasgasuitstoot. Dat moet de verwachtingen scherp stellen, investeringsbeslissingen sturen en een incentive geven om nieuwe technologieën te ontwikkelen, de nodige markthervomingen sturen en politici aansporen om een sterk klimaatbeleid in te voeren..

4. Volg de vooruitgang van de energietransitie nauwgezet op

Tot slot vraagt het IEA om in het klimaatakkoord van Parijs duidelijke afspraken te maken voor een goed opvolgingsinstrument om de vooruitgang in de energiesector te meten.

Te weinig ambitie

Volgens een eerste beoordeling hebben de huidige klimaatengagementen een positieve impact op toekomstige energieontwikkelingen, maar zullen ze niet volstaan om de klimaatopwarming te beperken tot 2°C. Zo vertraagt de stijging van de CO2-uitstoot in de energiesector wel, maar begint de echte afbouw ervan niet snel genoeg.

Bovendien is de ontkoppeling van economische groei en de CO2-uitstoot niet sterk genoeg. Een interessante vaststelling is dat hernieuwbare energiebronnen tegen 2030 wereldwijd de belangrijkste bron van elektriciteit uitmaken. Inefficiënte steenkoolcentrales vormen tegen dan echter nog steeds een te groot aandeel van onze energiemix. Deze vaststellingen onderstrepen het belang van een ambitieus klimaatakkoord in Parijs. Dit moet de fundamenten leggen voor een doortastende energietransitie.

Klimaatbeleid