Industrie en ngo’s kiezen samen voor 100% hernieuwbare energie

Een brede coalitie van bedrijven, maatschappelijke organisaties, politieke vertegenwoordigers en lokale overheden roept de Europese politici op om in te zetten op een echte transitie naar een duurzaam energiesysteem gebaseerd op 100% hernieuwbare energie in 2050.

Meer dan 300 ondertekenaars, waaronder grote bedrijven zoals Schneider Electric, Rockwool, Vestas en  tientallen Belgische ondertekenaars waaronder BBL, maar ook bedrijven zoals Ecover, Belwind en Aspiravi, vragen de Europese leiders om in te zetten op meer energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en een Europees verbonden slim elektriciteitsnetwerk.

De coalitie die gelanceerd werd door Greenpeace overhandigde haar oproep aan de vooravond van de informele energieraad van deze week in Denemarken. Op deze bijeenkomst van Europese energieministers zal de Europese Energy Roadmap 2050 worden besproken. We schreven eerder al over deze Roadmap waarin de Europese Commissie verschillende toekomstscenario’s voor ons energiesysteem analyseerde.

Uit de Roadmap blijkt dat een energiesysteem, dat bijna uitsluitend op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie is gebaseerd, niet meer kost dan een systeem gebaseerd op kernenergie en fossiele brandstoffen. Essentieel is wel dat dan vandaag al de juiste keuzes worden gemaakt met het oog op deze langetermijntransitie.

De Roadmap moet nu de basis vormen voor discussies over het Europese energiebeleid op de lange termijn. Het voorstel van de Europese Commissie om werk te maken van een hernieuwbare energiedoelstelling voor 2030 is daarbij cruciaal. Bond Beter Leefmilieu juicht dit initatief toe. Een doelstelling voor 2030 kan immers zorgen voor meer investeringszekerheid en kan ons op weg zetten naar een volledig hernieuwbare energietoekomst.

Voorwaarde is wel dat deze doelstelling voldoende ambitieus is en in lijn ligt met een doelstelling van een volledig hernieuwbare energievoorziening tegen 2050. Daarnaast is ook een veel ambitieuzer Europees energiebesparingsbeleid essentieel.

Windenergie