Integreer biodiversiteit in landbouwbeleid

Het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kan een sleutelrol spelen in het stoppen van het biodiversiteitverlies. De Europese landbouw heeft een belangrijke invloed op de biodiversiteit in Europa en daarbuiten. Sinds het ontstaan van het GLB is de aandacht voor biodiversiteit weliswaar toegenomen, toch ontbreken zichtbare resultaten tot nu toe. Daarom is het cruciaal dat biodiversiteit bij de komende hervorming van het GLB voldoende aandacht krijgt. Dat zegt het European Environment Agency (EEA) in een nieuw rapport.

De relatie tussen landbouw en biodiversiteit is meervoudig. Enerzijds is biodiversiteit noodzakelijk voor productie van voldoende en gezond voedsel, nu en in de toekomst. Ecosysteemdiensten en processen als bodemvorming, plaagbeheersing, behoud van bodemvruchtbaarheid en watercirculatie zijn essentieel voor landbouw.

Anderzijds oefent landbouw, door het grote landgebruik, een belangrijke invloed uit op biodiversiteit in agro-ecosystemen. Mechanisatie en intensifiëring van de landbouwpraktijken hebben de voorbije vijftig jaar de druk op de ecosystemen aanzienlijk verhoogd. Populaties van akkervogels en vlinders gaan zienderogen achteruit. Ook de genetische variatie binnen de geteelde rassen is enorm afgenomen, waardoor die kwetsbaarder zijn geworden voor ziekten en plagen. De druk op bodembiodiversiteit stijgt nog steeds, en erosie wordt een almaar groter probleem. Het landbouwlandschap is bovendien sterk vereenvoudigd. Percelen zijn groter geworden, kleine landschapselementen als hagen en poelen verdwenen.

De hervorming van het GLB biedt een uitgelezen kans om biodiversiteit te integreren in het landbouwbeleid. Simpele maatregelen als het herstel van de ecologische infrastructuur in landbouwgebied kunnen hiertoe bijdragen. Bufferelementen zoals hagen, poelen en andere habitatelementen verrijken het landschap en bieden habitats voor verschillende soorten. Gecombineerd met goede landbouwpraktijken als rotatie, meer agrobiodiversiteit en herstel en behoud van natuurlijke bodemvruchtbaarheid, kunnen deze maatregelen de biodiversiteit een handje toesteken en zo een duurzame voedselvoorziening verzekeren.

Landbouw