Ivo belet de uitstoot van 50 steenkoolcentrales

Het Market Stability Reserve moet de prijs versterken van emissierechten in het Europees emissiehandelssysteem. De onderhandelingen tussen de Europese Commissie, het Parlement en de Raad bepalen wanneer dit mechanisme in werking zal treden. Onze landgenoot Ivo Belet stelt in naam van het Parlement voor om in 2019 van start te gaan. Daarmee zorgt zijn voorstel voor 1 miljard meer inkomsten voor België en voorkomt het de uitstoot van 50 steenkoolcentrales over heel Europa.

Stabilisatiemechanisme

Een emissiehandelssysteem kan maar werken als de prijs van een uitstootrecht voldoende hoog is. Bij te lage prijzen, investeren ondernemingen te weinig in innovatieve technologieën voor broeikasgasreductie, energiebesparing of hernieuwbare energie. Dat  leidt er toe dat nieuwe technologieën die de vervuiling aan een lagere kost kunnen terugdringen, onvoldoende ontwikkeld worden. Hierdoor mist het systeem op termijn de kerndoelstelling: vervuiling voldoende terugdringen aan de laagste kost.

Het Market Stability Reserve (MSR) is een correctiemechanisme dat een voldoende hoge prijs van uitstootrechten garandeert, maar onbetaalbare prijzen voorkomt. Het mechanisme werkt als buffer. Wordt de markt overspoeld met rechten, bijvoorbeeld wanneer de economie minder aantrekt, dat haalt het MSR rechten uit de markt. Is er een tekort, dan komen er automatisch rechten bij.

15 miljard extra

In het voorstel van de Europese Commissie start het mechanisme in 2021. Om de gezondheid van de markt te verbeteren, is het belangrijk sneller te starten. Reuters berekende dat de Europese lidstaten met een snelle start 15 miljard euro meer kunnen innen. Voor België komt neer op 1 miljard euro extra. Ivo Belet stelt namens het Europees parlement voor om het mechanisme al in 2019 in werking te laten treden.

Letland, de huidige voorzitter van de Europese Raad, heeft het mandaat om een compromis te sluiten tussen het voorstel van de Commissie en het Parlement.

Het wordt duidelijk dat het voorstel van het parlement voor meer financiële inkomsten zorgt en de uitstoot van broeikasgassen verder terugdringt. Het uiteindelijke besluit van de onderhandelingen leunt dus best zo goed mogelijk aan bij het voorstel van het parlement.

Desinvestering uit fossiele energie Klimaatbeleid