Jan Turf verlaat Bond Beter Leefmilieu, Lieze Cloots neemt de fakkel over

Na 7 jaar dienst verlaat Jan Turf Bond Beter Leefmilieu (BBL). Op 1 maart 2011 neemt Lieze Cloots (38) definitief de functie van  ‘beleidscoördinator’ over van Jan Turf (55).     

Lieze Cloots

Lieze Cloots is juriste en bouwde de voorbije 13 jaar heel wat ervaring op in het Vlaams en federaal milieubeleid. Zij was actief, zowel binnen de Vlaamse milieuadministratie als op het federaal kabinet Leefmilieu onder Minister Bruno Tobback. Zij volgde ook verschillende Europese en internationale milieudossiers. Sinds 1 februari heeft ze de leiding van de ploeg beleidsmedewerkers van BBL op zich genomen en op 1 maart neemt zij definitief de fakkel over van Jan Turf. Kris Van Rossem blijft het eerste aanspreekpunt voor de pers.

Constructieve gesprekspartner

Met Lieze Cloots aan boord zal BBL blijven inzetten op een dialoog met de sociaal economische actoren. De ecologische uitdagingen van onze samenleving zijn evengoed economische en sociale uitdagingen. Onder impuls van Lieze Cloots zal de BBL ook een onafhankelijke, constructieve gesprekspartner blijven van de beleidsmakers bij de verschillende beleidsprocessen. BBL wil met gerichte beleidsacties ook dynamiek in het maatschappelijke middenveld brengen.

Speerpunten

De speerpunten voor Bond Beter Leefmilieu zijn een koolstofvrije samenleving met 100% hernieuwbare energie tegen 2050, een duurzaam grondstoffenbeheer en het stopzetten van de ruimtelijke versnippering in Vlaanderen. Daar zal de BBL de komende jaren op inzetten, als milieukoepel, als opiniemaker en als gesprekspartner.

Jan Turf

BBL blijft inzetten op de lijn die Jan Turf heeft uitgezet, tijdens de 7 jaar dat hij de beleidswerking van de milieukoepel leidde. Vanuit die functie zorgde hij voor toenadering tussen de milieubeweging en een aantal sociale en economische actoren. Zo maakte hij een einde aan de open oorlog met de landbouworganisaties over het mestbeleid en knoopte hij gesprekken aan met bedrijfsfederaties als Essenscia (Chemie) en Fevia (Voeding). Ook met de werknemersorganisaties onderhield hij goede relaties en hij bouwde mee aan de relatie met armoedeorganisaties om gezamenlijk op te treden tegen energie-armoede.

Politiek

In zijn relatie met de politiek stond Jan Turf sterk op de onafhankelijkheid van de milieubeweging als verdediger van milieu en duurzame ontwikkeling. Toch stond hij open voor goede relaties met alle democratische partijen. BBL stapte onder zijn impuls ook mee in een aantal belangrijke politieke processen. Zo speelde de milieukoepel een actieve rol in de eerste Vlaamse klimaatconferentie (2005), in het tot stand komen van het nieuwe mestdecreet (2006) en in het Pact 2020 (2010). Turf was ook lid van de ‘Raad van Wijzen’ van Vlaanderen in Actie en ondervoorzitter van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling. In deze laatste functie blijft hij trouwens verder actief.

Samenwerking

In 2010 zette Jan Turf sterk in op de ontwikkeling van elektrische mobiliteit. Met de financiële steun van “Vlaanderen in Actie” bracht Bond Beter Leefmilieu alle belangrijke actoren samen rond het thema van het elektrisch rijden. Het rapport en de conferentie die plaatsvonden, bleken toonaangevend en brachten academici, industriëlen, mobiliteitsdeskundigen en middenveld samen rond één gezamenlijke visie. Turf koppelde het elektrisch rijden uitdrukkelijk aan het toekomstbeeld van een koolstofvrije samenleving, waarbij we tegen 2050 naar 100 % hernieuwbare energie moeten evolueren.

Turf wil zich ook in de toekomst inzetten voor de vergroening van de economie en duurzame ontwikkeling en is van plan hierover de komende maanden een eigen project op te zetten.