Je bent jong en je wil wat: aantrekkelijke steden en behoud van open ruimte

Het Steunpunt Jeugd peilde bij 1.000 jongeren tussen 14 en 25 jaar naar hun wensen voor de ruimte in Vlaanderen en vroeg hen hoe die ruimte er tegen 2050 moet uitzien. Deze peiling is een aanvulling op de onlinepeiling ‘Ruimte voor Morgen’ die de overheid vorig jaar organiseerde in het kader van de opmaak van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). Uit de peiling blijkt, dat jongeren veel belang hechten aan het behoud van de open ruimte. De conclusies van de jongerenbevraging zullen uitmonden in concrete beleidsaanbevelingen aan Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) .

We vatten de resultaten van de enquête bij de jongeren samen in enkele hoofdpunten:

1. Om het wonen in de toekomst aangenamer te maken, vinden jongeren enerzijds  rust (groen, weinig verkeer en lawaai) en anderzijds nabijheid van drukte (voorzieningen, vrienden belangrijk.  

2. De jongeren willen de open ruimte op het platteland behouden, en daarom moeten de steden aantrekkelijker worden gemaakt: meer groene en open ruimte, meer speelruimte, betaalbare woningen en rustiger en veiliger verkeer.

3.  84% van de jongeren vindt dat het verschil tussen stad en platteland niet mag verdwijnen.

4.  Er moet een bouwstop komen in landbouwgebied en lintbebouwing moet worden gestopt.

5. Om slimmer om te gaan met de beperkte ruimte die er is, stellen veel jongeren voor om in de hoogte of in de diepte te bouwen.

6.  Jongeren zien ook veel heil in de aanleg van groen in de stad: grote parken en buurtparkjes, straat- en pleinbomen, moestuintjes, daktuinen en volkstuinen.

7. In het ideale Vlaanderen van 2050 liggen winkels, kantoren en scholen zo veel mogelijk in woonwijken om verplaatsingen te beperken.

8. Hoogbouw mag, maar dan wel aantrekkelijk, hip en ‘cool’ in plaats van saaie, grijze appartementsblokken.

9. Jongeren pleiten voor het gebruik van leegstaande gebouwen en voor multifunctioneel ruimtegebruik.

Uit de peiling blijkt nu dat Vlaamse jongeren gelijkaardige ideeën hebben als de volwassenen over hoe de ruimte er tegen 2050 moet uitzien. Uit de campagne ‘Ruimte voor morgen’ van vorig jaar bleek dat de Duitse stad Freiburg model staat voor de ideale leefomgeving van de Vlaming en dat men wil wonen in leefbare, maar compacte steden en dorpen met veel groen waar werken, schoolgaan en winkelen zich dicht bij de woning bevinden.

Door de stedelijke ontwikkeling zoveel mogelijk te concentreren moet de versnippering van de open ruimte worden tegengaan. De Vlaming vindt dat bedrijventerreinen moeten worden verdicht en koning auto moet worden afgeraden ten voordele van fietser, voetganger en het openbaar vervoer. Waterlast moet worden vermeden door water meer ruimte te geven.

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Bouwshift