Kansarmen besparen 20 % op hun energiefactuur

Tussen 1 december 2011 en 31 maart 2012 bespaarden de meer dan 5.000 gezinnen die deelnamen aan de Energiejacht gemiddeld 10,44 % energie. De Energiejacht is een campagne van Bond Beter Leefmilieu, in samenwerking met provincies en gemeenten, die mensen ertoe aanzet om door gedragsverandering energie te besparen. Hun energieverbruik kunnen ze opvolgen via de gratis en onafhankelijke website www.energiejacht.be. Ondertussen gebruiken ook 15 andere Europese landen de unieke berekeningstool achter de website.

Kansarmen besparen spectaculair

Dat het toepassen van concrete tips veel kan opleveren bewees de provincie Oost-Vlaanderen. De Energiejacht richtte zich daar specifiek op energiebesparing bij kansengroepen. “We zijn opgetogen met de resultaten”, vertelt Chris De Decker, die energiegroepen begeleidt voor het OCMW van Dendermonde. “Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om te werken met mensen met een hoge energiefactuur. Vaak waren dat iets oudere mensen die ook alleen of met zijn tweeën in een oudere en slecht geïsoleerde woning wonen. We hebben gefocust op verwarming, omdat dat op korte termijn de beste resultaten oplevert. En met resultaat. We klokten af op meer dan 20 % gemiddeld. Sommige deelnemers zagen hun energiefactuur zelfs met een derde dalen. Voor die mensen scheelt dat een flinke slok op de borrel. Daar waren niet eens investeringen voor nodig: als je je verwarmingsinstallatie juist instelt en juist gebruikt, levert dat onmiddellijk resultaat op.”

Stookseizoen

De campagne van de Energiejacht liep 4 maanden, tussen 1 december 2011 en 31 maart 2012. Tijdens dit stookseizoen noteerden 5.834 gezinnen regelmatig hun meterstanden van aardgas, elektriciteit en water. Ze kunnen dit het hele jaar blijven doen op de website www.energiejacht.be.

De unieke berekeningstool die je op die site aantreft, zorgt ervoor dat je je verbruik kunt vergelijken met dat uit het verleden. Zo zie je wat het toepassen van tips concreet oplevert.

Minimale inspanning

Dit jaar bespaarden de deelnemers aan de Energiejacht gemiddeld 10,44 % energie. “Dit bewijst dat je door een minimum aan inspanningen toch mooie resultaten kunt boeken”, meent Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu. “Mensen denken vaak ten onrechte dat energie besparen forse investeringen vraagt, maar de eerste stap is altijd gedragsverandering. En dat kun je doen zonder er geld aan uit te geven. Alleen al het bijhouden van je meterstanden maakt je bewuster van je energieverbruik. Als je dan ook nog concrete tips toepast, kom je al een heel eind.”

Provinciale resultaten

De provincie West-Vlaanderen voert de ranglijst aan met 19 deelnemende gemeenten. De deelnemende gezinnen boekten een besparingsresultaat van 6,83 %. In Oost-Vlaanderen lag de focus op energiebesparing door kansengroepen. Vorig jaar bespaarden de deelnemers er 6,8 %, dit jaar scoorden ze nog beter met 14,56 %. Ook in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant namen er een aantal gemeenten deel aan de campagne. De Antwerpse gemeenten zagen hun deelnemers een energiebesparing realiseren van 14,11 %. In Limburg klokten ze af op 8,59 %, terwijl de deelnemers uit Vlaams-Brabant gemiddeld 10,53 % bespaarden. De vijf provincies samen wisten zo 842 ton CO2 te besparen. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 250 wagens.

Website

De website www.energiejacht.be staat centraal in de campagne. “De website blijft het hele jaar door gratis toegankelijk voor iedereen”, geeft Marc Steens mee. “De unieke rekenmodule wordt intussen ook gebruikt in 15 andere Europese landen, waar een soortgelijke campagne loopt. Net omdat de module ook rekening houdt met de buitentemperatuur, kun je het hele jaar door je verbruik evalueren, los van het seizoen. Dankzij de overzichtelijke grafieken zie je meteen hoe je scoort in vergelijking met het gemiddelde en met je historische verbruik. Met de stijgende energiefacturen kan iedereen hier wel bij varen.”

Energiebesparing