Klimaatbeleid CD&V faalt

De CD&V heeft drie ministers die betrokken zijn bij het Vlaamse klimaatbeleid. Zij reageren korzelig als ze gewezen worden op het verschil tussen woord en daad. Maar misschien is er beterschap op komst want in de teksten voor het Innesto-congres van de partij dit weekend staan wel doeltreffende maatregelen. Yeb Saño, de hoofdonderhandelaar van de Filipijnse delegatie op de klimaatconferentie in Warschau, is sinds begin deze week in hongerstaking. Hij zal vasten tot de onderhandelingen een doorbraak bereiken. Zijn emotionele speech joeg afgelopen maandag een schokgolf door de conferentiezaal. Het bracht heel wat toehoorders tot pertinente vragen. Doen we wel genoeg om de klimaatverandering af te wenden? Beschermen we kwetsbare landen voldoende tegen de gevolgen van extreem weer?

Ook in het Vlaams parlement kwamen die vragen aan bod in een actualiteitsdebat. Maar het leverde geen duidelijk antwoord op. Nochtans spreken die cijfers voor zich: Vlaanderen ligt op klimaatvlak compleet uit koers.

Belofte versus daad

De wereldgemeenschap heeft zich drie jaar geleden al geëngageerd om de klimaatopwarming te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Tegelijk beloofden ontwikkelde landen om klimaatfinanciering te voorzien voor de kwetsbare landen zoals de Filipijnen. Vertaald naar ons land: we moeten de broeikasgassen jaarlijks met 4 á 5 % terugbrengen en minstens 50 miljoen euro in klimaatfinanciering voorzien.

Hoe presteert het Vlaamse beleid ten opzicht van die doelstellingen? Vlaanderen reduceerde tussen 1990 en 2010 de broeikasgasemissies met 0,12% per jaar. Onze regio stortte de afgelopen drie jaar ook een goede 5 miljoen euro door aan klimaatfinanciering. Ze wijt dat lage bedrag aan het uitblijven van een intra-Belgische inspanningsverdeling.

Het dit jaar goedgekeurde Vlaamse klimaatbeleidsplan brengt nauwelijks verbetering in zicht. De prognoses uit het plan leren dat de Vlaamse regering voor de komende 8 jaar mikt op reducties van hoogstens 1% per jaar. Vier á vijf maal te weinig.

Concrete engagementen rond klimaatfinanciering ontbreken. Om toch aan haar Europese doelstellingen te voldoen, koopt ons gewest momenteel emissierechten of hete lucht aan in het buitenland. Het gaat over enorme hoeveelheden. Zo zorgde de vraag naar 16 tot 20 miljoen emissierechten vanuit Vlaanderen de afgelopen maanden voor prijsstijgingen van die rechten op de wereldwijde markt!

Doeltreffend

Wanneer deze cijfers in de media of het parlement ter sprake komen, reageren CD&V politici vaak als door een horzel gestoken. Mogelijk omdat zowel minister-president Peeters, minister Crevits als minister Schauvliege betrokken zijn bij het Vlaamse klimaatbeleid. Ze verwijzen naar de vele inspanningen die ze leveren.

Dat klopt. Er gebeurt veel. Maar de meeste maatregelen zijn niet doeltreffend. In plaats van vervelende cijfers onder tafel te vegen, kan de CD&V beter inzetten op een koerswijziging. De partij kan een stap vooruit zetten op het Innesto congres dit weekend. In de congresteksten staan een aantal inspirerende voorstellen die het verschil kunnen maken. Dat is dringend nodig. Want wat de Vlaamse regering nu doet, volstaat niet.

Klimaatbeleid