Klimaatonderhandelingen weer van start in Bonn

Met de start van de twee weken durende onderhandelingssessies in Bonn, werd begin deze week de draad van de internationale VN klimaatonderhandelingen weer opgepikt. De gesprekken in Bonn vormen de eerste volwaardige onderhandelingssessies sinds de klimaattop in Kopenhagen. En er staat veel op het spel. De uitkomst van Kopenhagen was immers zeer teleurstellend. Kopenhagen leverde geen bindend internationaal klimaatakkoord op, maar slechts een mager Kopenhagenakkoord. De doelstellingen die door de ondertekenaars van dit Kopenhagenakkoord naar voor worden geschoven, brengen ons op het pad van een klimaatopwarming van drie tot vier graden, met rampzalige gevolgen voor onze planeet tot gevolg.

In Bonn zal moeten bekeken worden hoe men die reductiekloof kan dichtrijden  om de klimaatopwarming zoveel mogelijk onder de twee graden te houden. De Europese Commissie leverde met haar rapport met scenario’s voor een reductie van dertig procent tegen 2020, dat vorige week officieel verscheen, een eerste aanzet. De hamvraag is nu of de politiek hierin wil volgen.

Niet enkel op het vlak van de benodigde reducties is er nog veel werk voor de boeg. De talloze achterpoortjes, zoals het in rekening brengen van ontbossing en de overschotten aan “hete lucht”,  moeten gesloten worden om te vermijden dat de emissiereductiedoelstellingen worden uitgehold. Daarnaast moet er dringend duidelijkheid komen over de beloofde financiering voor ontwikkelingslanden. Zoals het er nu naar uitziet dreigen deze middelen immers niet additioneel te zijn aan de beloofde ontwikkelingshulp. Oxfam kaartte eerder deze week al aan dat een significant deel van de Europese bijdrage de vorm van leningen dreigt aan te nemen (zie ook hier), waardoor we  ontwikkelingslanden opzadelen met nieuwe schulden in plaats van onze klimaatschuld in te lossen.

Kwestie is nu om in Bonn zoveel mogelijk van deze zaken uit te klaren, zodat de weg vrijgemaakt wordt voor een succesvolle klimaattop in Mexico eind dit jaar. Ons land staat als Europees voorzitter het komende half jaar voor een enorme uitdaging. Willen we van de klimaatonderhandelingen een succes maken, dan hebben we dringend nood aan een ambitieus Europees klimaatbeleid. De Klimaatcoalitie roept de Belgische partijvoorzitters dan ook op om ‘te stemmen voor het klimaat’  en aan de kar te trekken voor ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen.

Klimaatbeleid