Kraantjeswater beter dan flessenwater

Welk water drinkt u? Meer en meer drinkwatermaatschappijen willen ons overtuigen van de kwaliteit van kraantjeswater. ‘Music for life’, de kerstactie van Studio Brussel, was daarvoor een belangrijke impuls, maar bleek slechts het begin. TMVW, VMW, PIDPA en AWW werken ondertussen specifiek rond de thematiek en promoten hun kraantjeswater als een gezond, goedkoop en milieuvriendelijk alternatief. Soms schuiven ze daarbij wel eens uit, bv door hun water te verpakken (in tetrabrik) en daarbij hun milieuvoordeel kwijt te spelen.

De producenten van mineraalwaters langs hun kant zien hun verkoop teruglopen en plannen dan ook extra acties om het tij te keren.

De beste keuze voor het leefmilieu is snel gemaakt: de verpakking en het transport maken van flessenwater het slechtere alternatief. Ook over de prijs valt niet te twijfelen: kraantjeswater is 200 tot 1000 keer goedkoper dan flessenwater.

Een groot discussiepunt in het debat blijft de kwaliteit van het water. Hoewel al het water voldoet aan de normen (die overigens verschillen tussen kraantjeswater en flessenwater), valt er volgens test-aankoop op zowel kraantjeswater als mineraalwater wat aan te merken.

Kraantjeswater is doorgaans goed, maar bevat op sommige plaatsen te veel nitraten en is daardoor niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en zuigelingen. Water in flessen heeft – afhankelijk van het merk – een andere samenstelling. Sommige merken bevatten te veel natrium, sulfaat of fluor en zijn daardoor niet geschikt voor dagelijks gebruik. Ook voor baby’s en zwangere vrouwen is niet alle flessenwater geschikt.

Conclusie: bent u zwanger, borstvoedend of baby: informeer u goed! Alle anderen: drink milieuvriendelijk … van de kraan!

Waterkwaliteit