Landelijke Beweging ook gewonnen voor wooninbreiding

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vraagt de Landelijke Beweging in een politiek memorandum om in te zetten op wooninbreiding om in de toekomst te voldoen aan de woonvraag. Alleen zo kunnen we de schaarse open ruimte maximaal vrijwaren. De Landelijke Beweging zit hiermee volledig op de lijn van de milieubeweging. Ze geeft ook enkele aanbevelingen die interessant zijn in het kader van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en het Vlaamse woonbeleidsplan.

Tegen 2030 zal er vraag zijn naar ruim 300.000 extra woongelegenheden. Om zowel de open ruimte als de leefbaarheid van steden en gemeenten te verhogen, pleit ook BBL al jaren voor inbreiding in de bestaande kernen in plaats van altijd maar  nieuwe ruimte te blijven aansnijden. De Vlaamse overheid moet inzetten op het bestrijden van leegstand en verkrotting, het ondersteunen van renovatie en hergebruik en het stimuleren van het op de markt brengen van goedgelegen bouwgronden.

Tegelijk moeten mensen gemotiveerd worden om kleiner te gaan wonen. Gezien de demografische evolutie (vergrijzing, meer alleenstaanden, meer nieuw samengestelde gezinnen) verdienen meer dynamische en collectieve woonvormen en zorgwonen bijzondere aandacht en ondersteuning.

Bouwshift Duurzaam bouwen en wonen