Leuven gaat voor klimaatneutraal

De stad Leuven wil tegen 2030 klimaatneutraal zijn. Op een Mo*debat, waar ook BBL aanwezig was, ondertekende de Leuvens schepen voor leefmilieu een engagementsverklaring om samen met de universiteit Leuven en de Leuvense bedrijven, organisaties en inwoners alles in het werk te stellen om tegen 2030 netto geen CO2 meer uit te stoten. Hiermee vervoegt Leuven het rijtje van andere lokale voorlopers in Vlaanderen. Eerder engageerde Gent zich al om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, de provincie Limburg wil deze doelstelling al in 2020 bereiken.

Dat het halen van deze doelstelling een gigantische uitdaging is, staat buiten kijf. Al hebben steden als Leuven al heel wat stappen gezet in het terugdringen van hun CO2 uitstoot, om klimaatneutraal te worden hebben ze nog een hele weg te gaan. Maar, waar een wil is, is een weg. Dat hebben Leuven, Gent en Limburg alvast begrepen. Zij nemen het heft in eigen handen en wachten niet op een globaal klimaatakkoord of een Vlaams klimaatbeleidsplan om samen met hun inwoners en bedrijven de weg te bereiden voor de toekomst.

Uit een bevraging van het Vlaams Departement Ruimtelijke Ordening bleek onlangs dat een derde van de Vlamingen het liefst van al in steden zoals het klimaatvriendelijke Freiburg wil wonen. Als alles goed gaat, hoeven ze hier binnenkort niet meer voor naar het buitenland.