Levensduurverlenging niet interessant voor stroomprijs

De verlenging van de levensduur van de kerncentrales zou ons minder dure elektriciteit opleveren. Want die kerncentrales zijn afgeschreven en dus goedkoop. Een zeer simpele redenering. Ze staat ook in het voorlopig rapport van de GEMIX-groep. Alleen klopt ze niet. Dat is nu ook de conclusie van het Duitse Oeko-instituut.

Zij komen in een recente analyse in opdracht van het Duitse milieuministerie tot de conclusie dat een levensduurverlenging van kerncentrales niet noodzakelijk leidt tot een vermindering van de elektriciteitprijzen. Ze vergeleken de prijsniveaus in landen met veel en weinig nucleaire productie, en zagen geen verband met de hoogte van de elektriciteitprijs. De marktwerking – of het gebrek daaraan – is veel meer bepalend voor het prijsniveau dan de energiemix. Het Oeko-Institut wijst er daarentegen op dat een verlenging van de levensduur van kernreactoren, de vernieuwing van het park vertraagt, en daardoor de prijzen juist omhoog dreigt te jagen.

Conclusie: meer concurrentie op de elektriciteitmarkt in België moet de eerste prioriteit zijn. En wat is de beste maatregel om meer concurrentie op de markt te krijgen? Ruimte creëren door de kerncentrales te sluiten.