Max Green in rode cijfers

Max Green, het groene paradepaardje van Electrabel is verlieslatend. De biomassacentrale die zo’n 800.000 ton houtpellets per jaar verstookt, slaagt er ondanks meer dan 100 miljoen euro steun per jaar niet in om uit de rode cijfers te blijven. De investeringsgroep Ackermans & van Haaren, die samen met Electrabel de joint venture Max Green uitbaat, trekt haar conclusies en verlaat het project. De investeerder ziet geen toekomst meer in de grote biomassacentrale en zet liever in op andere energievormen, zoals de uitbouw van een waterkrachtcentrale voor elektriciteitsopslag voor de Belgische kust.

Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat ‘groene’ stroom door middel van de de massale verbranding van houtpellets geen toekomst heeft. Grootschalige biomassacentrales zijn niet enkel slecht voor milieu en klimaat, maar geraken ondanks royale subsidies ook niet uit de rode cijfers. In tegenstelling tot wind- en zonne-energie, die jaar na jaar goedkoper worden, daalt de kost van biomassa immers niet. Door biomassacentrales te ondersteunen, zitten we gegarandeerd vast aan jarenlange hoge kosten.

Hier ligt duidelijk werk op de plank van de volgende regering. Willen onze beleidsmakers een echt groene en betaalbare hernieuwbare energievoorziening, dan denken ze beter twee keer na voor ze zich in een tweede Max Green avontuur storten.

Biomassa & biobrandstoffen