Meer dan één miljoen fietsritjes op vijf weken tijd

Vijf weken lang sprongen 88.000 Vlamingen meer dan één miljoen keer op de fiets tijdens Met Belgerinkel naar de winkel. Met de 10e editie van deze fietspromotiecampagne zetten de initiatiefnemers Bond Beter Leefmilieu, UNIZO en CM de consumenten aan om vaker met de fiets naar de lokale handelaar te gaan.

“Fietsers uit meer dan 200 Vlaamse steden en gemeenten bespaarden samen 4,5 ton CO2. Deze mensen zorgen voor een beter milieu en daar belonen wij ze voor met 250 Oxford-fietsen en vijf romantische fietsweekends in Parijs. Bijna 5000 enthousiaste fietsers spaarden voor een speciaal door Kaat Tilley ontworpen poncho en kunnen voortaan door weer en wind blijven fietsen,” vertelt Benedicte Swennen van Bond Beter Leefmilieu.

Naar de winkel

Voor het tiende jaar op rij moedigde Met Belgerinkel naar de Winkel iedereen aan om voor korte afstanden de fiets te nemen. Karel Van Eetvelt van UNIZO legt uit waarom dat zo goed werkt: “Met de fiets naar de lokale handelaar is dubbele winst: je spaart het milieu én je (her)ondekt de nabijheid, de kwaliteit en de service van de winkel om de hoek.” Ook bij CM kennen ze de voordelen: “Per dag twee keer een kwartiertje fietsen volstaat om je conditie op peil te houden. Het levert je zowel fysiek als mentaal een belangrijke gezondheidswinst op.”

Provinciale resultaten

Dit jaar verzamelde de provincie Oost-Vlaanderen de meeste volle spaarkaarten met zeven fietsritjes per kaart. Zo steken ze Antwerpen, de koploper van vorig jaar, voorbij.

 

deelnemende gemeenten

handelaars

volle spaarkaarten

Vlaams-Brabant

33

1.607

11.107

West-Vlaanderen

44

3.807

45.644

Oost-Vlaanderen

42

3.882

57.188

Limburg

23

1.382

10.066

Antwerpen

66

4.375

53.343

       

totaal deelnemende gemeenten

208

15.053

177.347

Deze winnaars kunnen binnenkort genieten van een romantisch fietsweekend in Parijs met Belgian Biking en NMBS Europe:

Peter Jacobs uit Tessenderlo, Joren De Groof uit Zandhoven, Toon Wildiers uit Rotselaar, Justine Decadt uit Staden en Laura Derhore uit Oosterzele.

Met Belgerinkel naar de Winkel is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, de Unie van Zelfstandige Ondernemers en de Christelijke Mutualiteit. Met de steun van de Gezinsbond en de Fietsersbond, provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Gesponsord door DVV-Verzekeringen, Oxford, Basil Radio 2, Wakkere Bakker, Belgian Biking Fietsvakanties en NMBS Europe.