Meer duurzame fiscale regelgeving nog niet voor morgen

Begin 2012 formuleerde vice-premier en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling Steven Vanackere het lovenswaardige engagement om een Task Force op te richten met ambtenaren van de federale departementen Financiën en Duurzame Ontwikkeling. Hun opdracht zou zijn de voorbereidende stappen te zetten die de volgende federale regering vanaf 2014 op weg helpen bij de hervorming van een aantal onduurzame fiscale regimes. Begin deze week erkende minister Vanackere dat de werkzaamheden binnen deze Task Force te traag gaan. 

Minister Vanackere nam het engagement tot oprichting van een interdepartementele Task Force om de verduurzaming van fiscale regels voor te bereiden, nadat Bond Beter Leefmilieu en andere middenveldorganisaties begin 2012 in de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling (FRDO) hadden gewezen op de opportuniteit die zich stelt in deze weliswaar kortstondige regeerperiode. Als vice-premier met zowel financiën als duurzame ontwikkeling in zijn portefeuille, beschikt minister Vanackere immers over de noodzakelijke hefbomen om werk te maken van de scheefgegroeide fiscale situatie in ons land. Denk aan de fiscale gunsten voor  bedrijfswagens, de accijnzen op diesel, het gedateerde kadastraal inkomen, die allemaal een nefaste impact hebben op milieu, volksgezondheid én de staatskas. Mogelijke eerste stappen die zouden kunnen gezet worden zijn een oplijsting maken van de milieuschadelijke subsidies volgens een OESO- methodiek, een overlegstructuur opzetten met de gewesten,…

Op dinsdag 25 september vond een FRDO-colloquium plaats over de resultaten van de Rio+20,  waarbij FRDO-voorzitter Theo Rombouts de fakkel overdroeg aan zijn opvolger Philippe Maystadt. Op dit colloquium vroeg Bond Beter Leefmilieu aan minister Vanackere naar de stand van zaken bij de voorbereidende werkzaamheden van de Task Force. De minister erkende dat het engagement dat hij nam veel te traag van de grond komt.

De minister gaf vervolgens aan dat de tijd die hem rest zeer kort is en dat de publieke opinie dergelijke initiatieven niet gunstig gezind is. Hij gaf helaas geen enkele hint wat de aangekondigde Taskforce dan wel zou gaan doen. Wat ons doet vermoeden dat ze nog niet eens is opgericht, laat staan dat ze al initiatieven nam.

Vergroening van fiscaliteit is een bijzonder complex dossier is, waarover op een evenwichtige en lucide manier moet worden nagedacht, zoals de minister zelf aangaf. Het is duidelijk dat in de beperkte looptijd van deze coalitie enkel voorbereidend werk kan gebeuren. Maar het moet wel gebeuren. En wie op een lucide manier naar het dossier kijkt, ziet dat het 5 over 12 is. Ook de Europese Commissie en de OESO geven deze signalen aan België.

Maar zoals we weten gaan politieke moed en opeenvolgende verkiezingen slecht samen.