Mega shoppingcentrum Heizel stapje dichterbij

Gisteren maakte de Stad Brussel de winnaar bekend van de wedstrijd ‘Neo’ voor de herinrichting van de Heizel. Het plan omvat een congrescentrum van 3500 plaatsen, een winkelcentrum van 100.000 m² (dubbel zo groot als Wijnegem shopping), een evenementenzaal van 15000 plaatsen, kantoren, een multifunctioneel stadion van 60000 plaatsen,… Het Nederlandse architectenbureau KCAP moet het project coördineren. De werken zouden in 2013 moeten starten.

Vooral het shoppingcentrum roept vele vragen op. Dit is immers gelegen vlak naast de Brusselse ring, de meest congestiegevoelige zone van het land. Een grootschalig shoppingcentrum zal de verkeersknoop alleen maar groter maken. Bovendien liggen er in dezelfde regio nog twee andere plannen voor grootschalige shoppings op tafel, met het Uplace project aan het viaduct van Vilvoorde en het project ‘Just under the sky’ aan de Van Praetbrug.

Dat drie shoppingcentra vlak bij mekaar van het goede te veel is, is wel duidelijk. Het interregionaal platform duurzame economie – met naast milieugroepen ook streekgebonden afdelingen van Unizo, ACV en ACW– vraagt daarom dat hierover dringend een structureel overleg wordt georganiseerd tussen het Brussels en Vlaamse Gew est. In plaats van elkaar te beconcurreren met nieuwe shoppingmalls, zou beter samengewerkt worden rond een kernversterkend beleid.

Duurzaam bouwen en wonen