Milieu- en bouwvergunning worden één: de omgevingsvergunning

Eind vorig jaar keurde de Vlaamse regering een conceptnota goed over de omgevingsvergunning. Deze zal de bouw- en milieuvergunning integreren. De omgevingsvergunning kadert in het streven naar administratieve vereenvoudiging en het terugdringen van de papierwinkel voor bedrijven.

Ook voor milieuverenigingen en burgers biedt een omgevingsvergunning heel wat voordelen. In de eerste plaats omdat ruimtelijke randvoorwaarden en milieuvoorwaarden vaak door elkaar lopen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de inrichting van bufferzones: is de inplanting van een geluidsscherm in een bufferzone een milieuvoorwaarde of een stedenbouwkundige voorwaarde? Hetzelfde geldt voor de afwikkeling van vrachtverkeer: is dit een ruimtelijk probleem of een milieuprobleem? Daar valt geen duidelijk lijn in te trekken.

Door de integratie van beide vergunningen zullen ook de aparte openbare onderzoeken worden samengevoegd, wat veel duidelijker is voor een omwonende. Zoals gezegd lopen milieu- en ruimtelijke bezwaren vaak door elkaar. Een burger beoordeelt een bedrijfsactiviteit als één geheel, niet in aparte hokjes die overeen komen met de bouw- en de milieuvergunning. Nu gebeurt het geregeld dat tijdens het openbaar onderzoek voor een milieuvergunning een bezwaar wordt ingediend dat eerder ruimtelijk van aard is. Dat bezwaar wordt dan afgewezen wegens niet van toepassing voor de milieuaanvraag. Dat zorgt voor frustraties en administratieve beroepsprocedures. De integratie van de stedenbouwkundige en milieuvergunning kan procedures transparanter en duidelijker maken voor de burger.

Recent brachten de adviesraden (MINA-Raad, SERV en SALV) hierover samen een advies uit. De raden ondersteunen de invoering van een omgevingsvergunning, maar hebben wel vragen bij de nu voorgestelde werkwijze. Zo wil de regering tegelijk met de invoering van de omgevingsvergunning een heel aantal klasse 1 bedrijven deklasseren naar klasse 2, waardoor de gemeente bevoegd wordt. Maar zeker de kleinere gemeenten hebben onvoldoende personeel hebben om dergelijk aanvragen te verwerken.