Milieubeweging geeft tegenwind aan VBO

In december publiceerden de vier energieministers een studie die technische haalbaarheid onderzocht van 100% hernieuwbare energie in België tegen 2050. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert vandaag in de pers op deze studie. Het gelooft niet in groene energie tegen 2050. Bond Beter Leefmilieu, WWF en Greenpeace geven 100% tegenwind. “Het is geen kwestie van geloven, het is een kwestie van kiezen.”

“Jonathan Lambregs van BBL zegt: “Wij hopen dat de stem van de progressieve ondernemer binnen het VBO sneller de bovenhand krijgt”.

De studie heeft een duidelijke boodschap. Een energiesysteem gebaseerd op hernieuwbare energie gaat gepaard met economische groei, de bescherming van het leefmilieu en de verbetering van de volksgezondheid.

Een derde van het Europese infrastructuur is oud en aan vervanging toe. Daarom moet het beleid vandaag kiezen welk energiesysteem ze in de toekomst wilt. De studie is een relevante bijdrage aan dit debat en toont bovendien aan dat er heel wat meer mogelijk is op vlak van hernieuwbare energie dan initieel gedacht.

Kiezen voor hernieuwbare energie zorgt op economisch vlak voor nieuwe, innovatieve spelers die de markt veroveren en leidt tot forse besparing op de invoer van fossiele brandstoffen. Meer nog, een drastische vermindering in de uitstoot van broeikasgassen verhindert een verdere opwarming van het klimaat. Bovendien heeft de volksgezondheid alleen maar baat bij een zuiverdere lucht.

Bond Beter Leefmilieu, WWF en Greenpeace erkennen dat de studie op een aantal vlakken kan verbeterd worden. Zo wordt het energiebesparingpotentieel en energie-efficiëntie niet opgenomen in het model. Bovendien aanziet de studie België als een energie-eiland, terwijl ons land in een een geïntegreerde Europese energiemarkt zelf veel minder hernieuwbare energie zou moeten opwekken. Een dergelijke integratie beschermt de bevoorradingszekerheid en verlaagt de kosten. De milieubeweging is dan ook vragende partij om vanuit een constructieve instelling het debat verder te zetten.

Het resultaat van dit rapport bevestigt andere wetenschappelijke studies die de haalbaarheid van een mondiale transitie op lange termijn onderschrijven; Greenpeace Energy (R)evolution en WWF Energy Report 2050. Met een lange termijnvisie voor ogen, moeten de beleidsdoelstellingen voor 2020 nagestreefd worden en een concreet stappenplan uitgestippeld met zicht op 2030. Zo wordt vermeden dat beslissingen die we nu maken ons insluiten in een nadelig scenario.

Windenergie