Milieubeweging presenteert programma voor Europees voorzitterschap

Eén week voor de aanvang van het Belgische EU-voorzitterschap hebben de Belgische milieuorganisaties hun programma voorgesteld aan de verzamelde pers. Dit gebeurde in het bijzijn van de regionale ministers van Leefmilieu Joke Schauvliege, Evelyne Huytebroeck en Philippe Henry, en van ontslagnemend federaal minister van Energie en Klimaat Paul Magnette.

De milieuorganisaties hebben de ministers getoond dat je geen superheld moet zijn om de planeet te redden. Maar er moet wel snel actie ondernomen worden als men de toekomst van de komende generaties wil vrijwaren. Om onze ministers bewust te maken van de urgentie van de milieuproblematiek, en om te wijzen op de unieke gelegenheid die het EU-voorzitterschap hen biedt om hieraan iets te doen, hebben de milieuorganisaties een .

Deze 10 Groene Eisen bundelen de thema’s waarvoor de milieubeweging vooruitgang verwacht tijdens het Belgische EU-voorzitterschap. De belangrijkste zijn het terugdringen van biodiversiteitverlies en de strijd tegen de klimaatopwarming, waarbij België, als leider van de Europese delegaties, zijn stempel kan drukken op de internationale onderhandelingen.

Op Europees niveau ligt de focus eveneens op het afsluiten van een ambitieuze biodiversiteitstrategie, en het vastleggen van verregaande reductiedoelstellingen voor broeikasgassen. Daarnaast wijzen de milieuorganisaties ook op de nood aan een beter beleid inzake illegale houtkap, afvalverwerking, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, genetisch gemanipuleerde organismen en milieugerelateerde gezondheidsvragen. Ten slotte dienen deze milieukwesties opgenomen te worden in de te herziene Europese begroting.

 

Tijdens de voorstelling van al deze eisen werden de milieuorganisaties bijgestaan door alternatieve superheld Ruud Gielens. Die zorgde voor een ludieke toets; bijvoorbeeld door de ministers te tooien met een sombrero, waarbij hij de aandacht vestigde op het belang van de klimaatonderhandelingen die eind dit jaar plaatsvinden in Mexico.

De ministers beloofden zich te engageren om van het Belgische EU-voorzitterschap een succes te maken. Mevrouw Schauvliege, die als Vlaams minister van Leefmilieu de Europese leefmilieuraad zal voorzitten, toonde haar ambitie om een sterk akkoord af te sluiten tijdens de VN-onderhandelingen over biodiversiteit te Nagoya. Ze wil eveneens vooruitgang boeken op het thema “cradle to cradle”, dat voor het eerst op de Europese agenda verschijnt: de minister engageert zich ertoe over dit onderwerp raadsconclusies aan te nemen.