Milieubeweging stelt groene fiscaliteit voor

Hervorming fiscaliteit moet kosten voorkomen

Op vrijdag 19 augustus 2011 stellen Bond Beter Leefmilieu, Bral, IEW en IEB elf maatregelen voor om de fiscaliteit te vergroenen. “De overheid moet stoppen milieuvervuiling te subsidiëren. Milieuvervuilend gedrag moet correct belast worden. Zo kunnen we externe kosten voor bijvoorbeeld gezondheidszorg en extra infrastructuur vermijden en de levenskwaliteit verhogen. Dat groene fiscaliteit de overheidsfinanciën ook versterkt, is mooi meegenomen,” zegt Lieze Cloots van Bond Beter Leefmilieu. Een vergroening van de fiscaliteit kan tot 8 miljard per jaar opbrengen.

De meeste maatregelen bevinden zich op de domeinen energie en mobiliteit. Het niet langer subsidiëren van bedrijfswagens (4 miljard per jaar) en het innen van de onrechtmatige nucleaire winsten (2 miljard per jaar) zijn enkele voorbeelden.Niet enkel de verminderde uitgaven en nieuwe inkomsten voor de overheden zijn van tel. De milieubewegingen beklemtonen dat een vergroening van de fiscaliteit in de eerste plaats milieuvriendelijk gedrag moet stimuleren. Dat ze tegelijk de overheidsfinanciën ten goede komt, is een bonus.

Lieze Cloots, beleidscoördinator van BBL zegt daarover: ”Een vergroening van de fiscaliteit heeft niet als doel om het gat in de begroting dichten, maar wel om het milieu te beschermen en de levenskwaliteit in België verhogen. Ook de OESO dringt in zijn jongste economisch rapport aan op een vergroening van de Belgische fiscaliteit. Niet alleen voor het milieu, ook onze economische ontwikkeling heeft volgens de OESO nood aan deze vergroening.  De fiscale voorstellen zijn gedragssturend: vervuiling neemt af, oplossingen zien het daglicht. Tegelijk kunnen we niet om de vaststelling heen dat België gemakkelijk een aantal miljarden kan winnen door niet langer milieuvervuiling te subsidiëren. Denk maar aan de voordelige regeling voor bedrijfswagens, of het niet belasten van de onrechtmatige nucleaire winsten.”

De milieubelastingen in België behoren tot de laagste van Europa. De combinatie van lage heffingen en hoge milieuschadelijke subsidies betekent dat België de laagste netto milieubelastingen van Europa heeft. Alleen al de Belgische netto milieubelastingen op het Europese gemiddelde brengen zou 1% van het BNP extra inkomsten genereren

Zo ijveren de milieubewegingen ook voor het duurder maken van pesticiden en diesel, het goedkoper maken van wonen in de stad en de afschaffing van de fiscale vrijstelling voor biobrandstoffen. Al deze maatregelen zijn in detail bestudeerd door de milieu organisaties.

“We hopen dat de regeringsonderhandelaars werk maken van de vergroening van de fiscaliteit. Milieuvervuiling wordt nog te veel afgewenteld op de samenleving. Daardoor verliezen alle Belgen bijvoorbeeld gemiddeld een levensjaar door de hoge concentratie fijn stof in de lucht, onder andere veroorzaakt door diesel wagens. Zulke kosten verrekenen door een groene fiscaliteit is een win-win situatie: de vervuiling neemt af, de overheidsmiddelen nemen toe,” besluit Lieze Cloots.

Hieronder vindt u een opsomming van de maatregelen die de milieubeweging uitwerkte.

De elf maatregelen die de milieu-organisaties voorstellen zijn:

1  instellen van een energietaks op brandstoffen

2  hogere veilingsopbrengsten uit het ETS systeem door aanscherpen klimaatdoelstellingen

3  het wegbelasten van alle illegetieme winsten van kernenergieproducenten

4  afschaffing van de fiscale vrijstelling voor biobrandstoffen

5  snoeien in het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens

6  verhoging van de gemiddelde belasting op in verkeersstelling

7  hogere accijnzen op Diesel

8  slimme kilometerheffing

9  belasting op vliegtuigtickets

10 Kadastraal Inkomen in de stad goedkoper

11 belasting op pesticiden