Milieubeweging zet krachtlijnen uit voor duurzame samenleving in 2050

Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft samen met partners van binnen én buiten de milieubeweging een visie op papier gezet van de milieubeweging op een duurzame samenleving in 2050. Het document bevat een toekomstbeeld voor 2050 en meer concrete doelen voor 2020. Het is een dynamisch kader, dat stelselmatig verder kan aangepast worden en mee kan evolueren in de tijd. 

Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en vervuiling zijn de grote ecologische uitdagingen. Om deze uitdagingen succesvol aan te pakken, hebben we in de eerste plaats fundamentele veranderingen nodig in de manier waarop we omgaan met onze energie, met grondstoffen en met de beschikbare ruimte. Dit zijn de drie centrale thema’s van de lange termijnvisie.  Het moeten ons brengen tot nieuwe samenwerkingverbanden, tot creatieve werkwijzen, experimenten en innoverende activiteiten.

BBL zocht tijdens dit traject ook naar de juiste strategie en rol van de hedendaagse milieubeweging. Deze visietekst is een inhoudelijk kompas voor de milieusector, dat kan dienen als een inspiratiebron om verder te innoveren. Het is tegelijk een relevant document voor onze maatschappelijke partners, waarin onze inhoudelijke en strategische krachtlijnen worden uitgezet.