MINA-raad geeft unaniem advies over klimaattop in Cancun

Vorige week schaarde de MINA-raad, met naast de milieubeweging onder meer ook de sociaal-economische partners, zich unaniem achter een advies over de klimaattop in Cancun. Deze klimaattop, die eind deze maand van start gaat, is de opvolger van de grote klimaattop in Kopenhagen vorig jaar. Na het debacle van Kopenhagen zijn de verwachtingen dit jaar minder hoog gespannen. Men streeft in Cancun niet naar een globaal, omvattend en wettelijk bindend akkoord.

Een globale aanpak van het alsmaar urgentere klimaatprobleem, is echter meer dan ooit nodig. Hoe langer we wachten om het klimaatprobleem ten gronde aan te pakken, hoe duurder het wordt. Vorig jaar schatte het Internationaal Energie Agentschap de noodzakelijke bijkomende investeringen op het vlak van energie tegen 2030 om de klimaatopwarming te beperken nog op 10.500 miljard dollar. Door de mislukking in Kopenhagen, is dit nu al 11.600 miljard dollar.

De MINA-raad is dan ook van oordeel dat op de klimaattop in Cancun significante vooruitgang moet geboekt worden. Afspraken over concrete dossiers, zoals de klimaatfinanciering en het tegengaan van ontbossing, moeten leiden tot een globaal, ambitieus en wettelijk bindend akkoord op de klimaattop in Zuid-Afrika eind volgend jaar. 

De MINA-raad stelt dat het bovenal belangrijk is dat er een opvolger klaarstaat wanneer het Kytoprotocol eind 2012 afloopt. Daarom moet in Cancun op zijn minst ingezet worden op een tweede verbintenisperiode onder het Kyotoprotocol met een complementair akkoord onder het  “Conventiespoor”, inclusief vergelijkbare emissiereductiedoelstellingen van de VS, financiële engagementen van de geïndustrialiseerde landen en acties van de ontwikkelingslanden.

In het advies heeft de raad zich ook toegespitst op de rol die Europa en ons land moeten spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Bond Beter Leefmilieu is verheugd dat alle leden van de MINA-raad het erover eens zijn dat we ons binnen Europa moeten voorbereiden op een strengere EU-reductiedoelstelling. In het licht van de lange termijn reductiedoelstellingen en in het eigenbelang van Europa, We drukken er al lang op dat de Europese doelstelling om twintig procent minder CO2 uit te stoten tegen 2020 ruim onvoldoende zijn om een eerlijk aandeel te leveren in de strijd tegen de klimaatverandering. Zeker de steun van werkgevers- en werknemersorganisaties voor dit advies is bemoedigend.

Daarnaast vraag de Minaraad dat het aangekondigde nieuwe klimaatbeleidsplan voor Vlaanderen voor 2020 kadert in een langetermijnvisie voor de overgang naar een koolstofarme samenleving. Die omslag kan alleen maar slagen met een sterk maatschappelijk draagvlak. We vragen dan ook aan de Vlaamse Regering om hierover met alle stakeholders rond de tafel te gaan zitten.

Klimaatbeleid