Minaraad vraagt stopzetting herziening Structuurplan Vlaanderen

In een recent advies vraagt de Vlaamse Minaraad om de tussentijdse herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) stop te zetten. Voor de Raad moet het ruimtelijke ordeningsbeleid nu in de eerste plaats focussen op de uitvoering van het huidige RSV. Hierbij werd immers heel wat achterstand opgelopen, vooral bij de afbakening van het buitengebied. Van de bijkomende natuur- en bosgebieden is nog maar een fractie aangeduid. De geplande tussentijdse herziening zal voor bijkomende vertraging zorgen, aangezien de planhorizon voor de realisatie van de bindende bepalingen verschoven wordt naar 2012.

Verder mist de Minaraad een grondige onderbouwing bij de herzieningsvoorstellen, onder meer voor de claim van 6.780 ha extra bedrijventerreinen. De klemtoon zou moeten liggen op het op de markt brengen van de 5000 ha ongebruikte hectaren op bestaande bedrijvenzones. De bijkomende selectie van ‘bijzondere economische knooppunten’ in het buitengebied staat dan weer lijnrecht op de visie van het oorspronkelijke RSV en de goede ruimtelijke ordening.

De herziening voorziet verder op het vlak van wegeninfrastructuur de aanleg of uitbreiding van een tiental bijkomende ‘missing links’. De meeste van deze wijzigingen zijn echter slecht onderbouwd en sommigen ondermijnen zelfs de hiërarchie van het wegennet, wat sluikverkeer in de hand zal werken. Een aantal reële en acute verkeersproblemen en de daaraan gerelateerde milieu- en gezondheidsproblemen komen dan weer niet aan bod in de ‘herziening’.

http://www.minaraad.be/adviezen/...rsv/