N-VA: “Vlaanderen kan zonder plastic zakjes”

Halverwege 2015 keurde het Europees Parlement een wet goed die het gebruik van plastic zakjes in de EU met 80% moet verminderen. Met een gemiddelde van 98 zakjes per inwoner per jaar doet België het niet slecht, maar tegen 2025 mogen dat er nog maximaal 40 zijn. Bart Nevens (N-VA) vraagt aan minister Schauvliege (CD&V) om ambitie te tonen. Goed idee, vinden wij. Hier nog enkele extra suggesties.

Check onze ideeën

In België ligt het gebruik van plastic zakjes lager dan in de meeste andere Europese landen. In een aantal Zuid- en Oost-Europese landen gaat het over meer dan 400 plastic zakjes per jaar: iedereen gebruikt er elke dag minstens eentje. De Belg zit aan 98 zakjes per jaar: toch ook niet weinig. Bij ons worden de zakjes vooral gebruikt in handelszaken zoals slagerijen en frietkoten, apotheken en marktkramen.

Gebruik van plastic zakjes in de EU. Bron

Er is nog veel meer te winnen

Afgelopen week riep Bart Nevens (N-VA) minister Schauvliege (CD&V) op om voortvarend te werk te gaan om deze plastic zakjes verder terug te dringen. Een van de mogelijkheden is om de zakjes betalend te maken, een andere optie is om ze helemaal te bannen. Nevens wijst daarvoor naar de verboden in Frankrijk en Italië. Schauvliege repliceerde dat ze in de loop van 2016 met Fost Plus afspraken wil maken over de aanpak van de zakjes.

Wij denken dat er nog veel te winnen is. De EU-wet pakt namelijk lang niet alle plastic zakjes aan en laat papieren wegwerpzakken volledig ongemoeid. We doen daarom enkele voorstellen aan minister Schauvliege voor een bredere aanpak van een problematiek die zoveel mensen een doorn in het oog is.

Onze voorstellen

Wie tijdens de solden de winkelstraten aandoet, ziet handen vol met zowel plastic als papieren tassen. Deze tassen vallen buiten de scope van de Europese regelgeving: die gaat enkel over zakjes met een dikte van 15 tot 50 micron. We stellen voor om deze tassen verplicht betalend te maken. Herbruikbare winkeltassen vormen immers een prima alternatief.

Dan zijn er nog de superdunne plastic zakjes met een dikte van minder dan 15 micron, die je onder meer bij de groenten- en fruitafdeling in de supermarkt vindt. Steeds meer burgers nemen hiervoor hun eigen herbruikbare zakken mee. We zien dat trouwens ook gebeuren ter vervanging van bijvoorbeeld de papieren broodzakken. Wij vragen de minister om een beleid uit te tekenen dat herbruikbare zakken voor voedselproducten stimuleert.

Plastics Afvalbeleid