Nachtvluchten afschaffen kan samenleving veel geld besparen

Door op de luchthaven van Heathrow de nachtvluchten naar de dagperiode te verplaatsen, kunnen de Britten op een periode van 10 jaar tot 1 miljard euro aan gezondheidskosten besparen. Dat blijkt uit een kosten-batenanalyse van CE Delft, die werd uitgevoerd naar aanleiding van de herziening van vliegprocedures op Heathrow.

Er werden drie scenario’s bekeken, één waarbij de nachtvluchten (en de daarbij horende geluidsoverlast) volledig naar de dagperiode worden verplaatst, een tweede scenario waarbij de nachtvluchten, behalve de nachtelijke transitvluchten, naar de dag worden verplaatst en een derde waarbij de nachtvluchten worden afgeschaft en niet naar de dagperiode verplaatst worden. Uit het onderzoek blijkt dat het eerste scenario – volledig verplaatsen van de nachtvluchten naar de dagperiode - de samenleving het meeste opbrengt. De directe economische verliezen zijn in dit geval beperkt, de vluchten blijven immers wel doorgaan, alleen een paar uur later. Dit zou de luchthavengebonden economie en het toerisme ongeveer 300 miljoen euro kosten op tien jaar tijd. Daar staat tegenover dat de gezondheidsbaten sterk oplopen, tot een miljard euro minder gezondheidsuitgaven op een periode van tien jaar. Globaal zou dit scenario de Britse samenleving dus 700 miljoen euro opleveren.

Het is al langer wetenschappelijk aangetoond dat nachtvluchten een ernstige impact hebben op de nachtrust en daardoor stress, een verhoogd geneesmiddelengebruik en hartinfarcten veroorzaken. En dat kost de gezondheidszorg veel geld. In Heathrow vinden jaarlijks 5.800 nachtvluchten plaats. Ter vergelijking: in Zaventem waren er vorig jaar ongeveer 13.000 nachtvluchten. Food for thought.

Mobiliteitsbudget