Nieuw Europees energieplan hinkt op twee gedachten

Deze week lanceerde de Europese Commissie haar plan voor een Europese energie-unie. Dit informele document legt de prioriteiten voor het Europese energie- en klimaatbeleid voor de komende jaren vast om zo een daadkrachtiger en uniformer Europees energiebeleid te voeren. Het nieuwe plan bevat een paar beloftevolle aanzetten, maar mist coherentie. Enerzijds stelt de Europese Commissie dat we de weg van een koolstofarme economie moeten inslaan en meer moeten inzetten op energiebesparing en hernieuwbare energie, maar aan de andere kant blijf ze de kaart trekken van fossiele brandstoffen.

Op het vlak van energiebesparing bevat het plan een paar beloftevolle statements. Zo ziet de Europese Commissie energiebesparing als topprioriteit en stelt ze dat Europa klaar is om haar ambitieniveau voor energiebesparing voor 2030 te verhogen. De komende maanden zijn cruciaal om die uitspraken ook effectief door actie te laten volgen.

In het kader van het Europese energie- en klimaatpakket voor 2030 besliste Europa tot een magere doelstelling van 27% energiebesparing, maar studies wijzen uit dat Europa een kostenefficiënt energiebesparingspotentieel kent van 40%.

Daarnaast stelt het plan dat we naar een veel meer ééngemaakt energienetwerk en een meer geïntegreerde energiemarkt moeten evolueren. Bovendien wil de Europese Commissie van Europa ‘s werelds nummer één maken op het vlak van hernieuwbare energie.

Jammer genoeg blaast het plan warm en koud tegelijk. Naast de beloftevolle bewoordingen voor energiebesparing en hernieuwbare energie, blijft de Commissie de kaart trekken van fossiele brandstoffen. Hierdoor riskeren we kostbare geldstromen te verliezen aan infrastructuur die niet samengaat met een energiesysteem dat ons behoedt voor een te sterke klimaatverandering. De intentie van de Commissie om Europa op weg te zetten naar een koolstofarme economie, dreigen zo woorden voor niets te worden.

Je kan de communicatie van de Europese energie-unie hier raadplegen.

Windenergie Klimaatbeleid