Nieuwe kleiwinningsgebieden in de Antwerpse Kempen

Nog tot 5 augustus loopt het openbaar onderzoek voor het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Klei van de Kempen’. Met dit RUP worden een tiental nieuwe ontginningsgebieden aangeduid voor kleiwinning. Het gaat zowel om uitbreiding van bestaande winningszones als om nieuwe gebieden.

De omvang van de ontginningszones is afgestemd op de behoefte aan klei van de nabij gelegen steenbakkerijen in de Kempen. Tevens worden enkele gebieden aangeduid als bouwvrij te houden landbouwgebied, met als bedoeling deze als reserve veilig te stellen voor de langere termijn. Samen met de aanduiding als ontginningsgebied wordt ook de nabestemming vastgelegd. Tegelijk wordt dit RUP gebruikt om een reeks voormalige ontginningsgebieden te herbestemmen, meestal naar natuur- of landbouwgebied. De na- en herbestemmingen zijn afgestemd met het proces voor de afbakening van de agrarische en natuurlijke structuur.

Nieuwe zones die voorzien worden, zijn onder meer Paaltjesdreef in Malle, Heihoefken in Sint-Lenaerts, Sint-Jozef in Rijkevorsel, Meienboshoeve in Merksplas en Papenmoer te Hoogstraten.