Nog minder bos in 2010

Elk jaar gaat de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) in de bosbarometer na hoe het gesteld is met de bossen in Vlaanderen. Ze stelt vast dat in 2010 de bosoppervlakte in Vlaanderen voor het zoveelste jaar op rij verder is afgenomen. 232 hectare bos of 500 voetbalvelden gingen tegen de vlakte terwijl slechts 21 ha nieuw bos werd gerealiseerd. Dit in schril contrast met de rest van Europa waar de bosoppervlakte wel toeneemt.

De regering beloofde in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) 10.000 ha extra bosuitbreidingsgebieden aan te duiden . Vier jaar na de oorspronkelijke deadline is slechts 1/5e extra bosgebied voorzien. In 2010 is er zelfs 100 ha bosbestemming verdwenen op de plannen. Ondertussen ligt de afbakening van het Vlaamse buitengebeid zo goed als stil en komt er geen vierkante meter extra ruimte voor bos bij. De Vlaamse Regering treuzelt ook met oplossingen voor de aanpak van de zonevreemde bossen en de realisatie van de stadsbossen.

Het is het duidelijk dat de Vlaamse Regering onvoldoende investeert in bosuitbreiding, zowel op plan als op het terrein. Dit terwijl het draagvlak voor bos - aan het einde van het jaar van het bos - groter is dan ooit. Zo bleek uit de burgerbevraging ‘ruimte voor morgen’ in het kader van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) dat een gezonde leefomgeving met meer groen hoog op de prioriteitenlijst staat bij de gemiddelde Vlaming.

Laat het duidelijk zijn dat het dringend tijd is dat de Vlaamse Regering haar ambities en beloftes voor bos waarmaakt en dat bos aldus - zowel in de uitvoering van het RSV als in het nieuwe BRV- bijzondere aandacht verdient.

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen