Nu of nooit voor ons water: vijf prioriteiten

Voor het einde van dit jaar moeten in heel Europa de plannen op tafel liggen om onze waterlopen tegen 2015 weer in bloeiende gezondheid te helpen.

EEB en WWF Europe wezen er vorige week op dat het nu of nooit is voor het Europese water(beleid). Er is nog veel onzekerheid over welke veranderingen in het leefmilieu – en in het bijzonder het klimaat - er de komende decennia op ons af komen en welke effecten dat zal hebben op onze maatschappij. Maar door ervoor te zorgen dat we genoeg proper water hebben, kunnen we wél de noodzakelijke buffer creëren om met deze impact om te gaan.  Dat zal echter alleen lukken als we het gebruik van water verminderen en meer ruimte teruggeven voor rivierherstel.

Vanuit die vaststelling lanceerden EEB en WWF vijf topprioriteiten voor een beter waterbeheer:

  • Transparant en publiek gedragen waterbeheer
  • Verminderen van verspilling – water goed gebruiken
  • Meer ruimte voor levende rivieren
  • Schoon en gezond water voor mensen en natuur
  • Visionair en aangepast waterbeheer

Als beleidsmakers deze prioriteiten oppikken, zullen we veel beter in staat zijn om de impact van bijvoorbeeld de klimaatverandering op te vangen.

BBL zal deze vijf prioriteiten gebruiken als leidraad voor de werking rond de stroomgebiedsbeheerplannen; volgende week al vormen ze de basis voor onze insteek op de plenaire vergadering van de Internationale Schelde Commissie.

Waterkwaliteit