Nucleaire rente los van levensduur kerncentrales

Premier Van Rompuy overweegt om het gat in de begroting te vullen met een taks op de afgeschreven kerncentrales. De Belgische kerncentrales leveren Electrabel vandaag inderdaad minstens 1 miljard euro per jaar op, omdat ze in het verleden versneld zijn afgeschreven, op kosten van de belastingbetaler. Het is dus meer dan terecht om deze monsterwinsten te proberen innen. De milieubeweging, vakbonden en consumentenverenigingen zijn dit een jaar geleden al gaan bepleiten bij toenmalig premier Leterme .  Maar er is geen enkele reden om deze heffing te koppelen aan een eventuele verlenging van de levensduur van de kerncentrales.

De heffing op de monsterwinsten is een vergoeding voor het versneld afschrijven van de kerncentrales. De Belgische consument heeft daar recht op, we hebben er in het verleden hoge elektriciteitprijzen voor betaald. Daar moet niks voor in de plaats staan. Integendeel, als Electrabel haar centrales nog eens langer zou mogen openhouden, passeert het twee keer langs de kassa. Eerst door de versnelde afschrijving, en dan nog eens door haar machtspositie te kunnen blijven handhaven met afgeschreven kerncentrales.

Bovendien valt er vandaag een gat te dichten in de begroting. De eerste kerncentrales zouden sluiten in 2015. Die redenering klopt dus ook niet.

Ten slotte blijven de laatste kerncentrales – en dat zijn 4 op de 7 reactoren – draaien tot 2025. Meer dan genoeg dus om nog een tijdje een heffing op te kunnen blijven baseren.

De taks op afgeschreven centrales gebruiken om die langer open te houden, slaat dus nergens op.

 

Kernuitstap