Ook volgende winter kunnen we niet rekenen op de oudste kerncentrales | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Ook volgende winter kunnen we niet rekenen op de oudste kerncentrales

Sara Van Dyck
Volgens recente berichten kunnen we volgende winter mogelijk ook niet rekenen op de oudste kerncentrales. Electrabel liet aan ontslagnemend minister Marghem weten dat het dan misschien nog bezig is met werken aan de centrales van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) legt dat op als voorwaarde voor de levensduurverlenging. Het is opmerkelijk dat er in 2019 nog steeds investeringen moeten gebeuren voor een levensduurverlenging die al van start ging in 2015. 
 
Momenteel liggen de oudste centrales al stil: Doel 1 en Doel 2 hebben te kampen hebben met lekkende koelwatercircuits. Daarnaast gebeuren er nu ook investeringen in het kader van de levensduurverlenging. Doel 1 en 2 zouden in de eerste helft van 2019 wel elektriciteit kunnen produceren. Maar in de tweede helft van het jaar moeten ze, samen met Tihange 1, opnieuw stilgelegd worden. En deze werken zullen mogelijk nog doorlopen tijdens de volgende winter. 
 
Volgens de oorspronkelijke wet op de kernuitstap moesten de oudste kerncentrales van België, Doel 1, Doel 2 en Tihange 1, sluiten in 2015. Dan bereikten ze de respectabele leeftijd van 40 jaar. Onder het mom van de bevoorradingszekerheid beslisten de vorige regeringen de levensduur van deze oudjes met tien jaar te verlengen. 
 
Helft van de tijd stil
Sindsdien kampen de centrales met tal van problemen: lekkende koelwatercircuits, betondegradatie in de gebouwen, noem maar op. In 2018 draaiden de kerncentrales daardoor slechts de helft van de tijd. In november konden we zelfs maar op één van de zeven kerncentrales rekenen. Dat het licht bleef branden deze winter, was enkel te danken aan de jacht op bijkomende capaciteit (zoals minister Marghem het verwoordde) waarbij ook oude gascentrales en dieselgeneratoren van onder het stof werden gehaald. 
 
Kerncentrales als garantie voor de bevoorradingszekerheid? Het blijkt hoe langer hoe minder geloofwaardig.

Sara Van Dyck

Beleidsmedewerker energie

Met een pak dossierkennis staat Sara op de barricaden voor hernieuwbare energie en een toekomstbestendige elektriciteitsvoorziening. Ze legt je ook overtuigend uit waarom we kernenergie best aan de deur zetten.

Meer over Kernuitstap

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit