Op weg naar nieuwe files op de Brusselse ring?

Nog tot half april loopt het openbaar onderzoek voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (GRUP VSGB). Een hele mond vol voor een even uitgebreid ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Vlaamse rand rond Brussel. Dit plan van meer dan 400 blz. loopt van Zaventem over Vilvoorde en Groot-Bijgaarden tot in Halle en voorziet bijkomende ruimte voor woningen, bedrijvenzones en groene gebieden.

Het plan heeft zeker zijn verdiensten. Eén van de uitgangspunten van het plan is het behoud van de groene gordel rond Brussel, door bijkomende ruimte voor bedrijven te realiseren via reconversie en hergebruik van gebouwen of door herinrichting en verdichting van een aantal bedrijventerreinen op het gewestplan. Zo wordt bv. in de Zuidelijke kanaalzone rond Halle gezocht naar mogelijkheden voor intensiever ruimtegebruik door de bestaande bedrijventerreinen en kleinhandelszones langs het kanaal logischer in te richten. Zo kan het groen aan de rand van deze zones versterkt worden, door de natuurlijke loop van de Zenne en een betere inrichting van de oevers mogelijk te maken. Gelijkaardige oefeningen werden doorgevoerd voor Zellik/Groot-Bijgaarden en de gemeenten rond de luchthaven.

Het plan bevat echter ook grote knelpunten, die de positieve elementen volledig in de schaduw zetten. Het belangrijkste knelpunt zijn shoppingcentra. Dit plan voorziet aan het viaduct van Vilvoorde de ruimte voor het nieuwe U-Place project, met een shoppingcenter zo groot als Wijnegem, bijkomende kantoren, recreatie en horeca,… Tegelijk heeft de stad Brussel vlakbij grootse plannen voor de Heizel, waar naast een congrescentrum en een nieuw voetbalstadion ook een nieuw shoppingparadijs moet verschijnen. Bovendien wil Vlaanderen op Parking C van de Heizel (die op Vlaams grondgebied ligt) via dit plan 50.000m² kantoren en evenveel ‘leisure’ voorzien. Uit de mobiliteitsstudie van dit RUP blijkt dat de ring rond Brussel het hierdoor veroorzaakte verkeer onmogelijk kan verwerken. Zelfs met een verbrede ring zullen de files alleen maar langer worden. Dat dreigt andere ontwikkelingen in de rand en in Brussel onbereikbaar te maken. Maar dat lijkt noch de Vlaamse regering, noch de regering van het Brussels Gewest te deren, want allebei gaan ze koppig door met hun plannen.