Openbaar onderzoek ringweg Eeklo

Recent keurde het provincieb estuur Oost-Vlaanderen een ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan goed voor het doortrekken van de ring rond Eeklo. Deze ring verbindt de N9, komende uit Gent, met de N49, de expresweg naar Knokke. Het stadsb estuur wil met deze ring het doorgaand verkeer uit het centrum weren en op die manier de verkeersoverlast beperken. De vraag is of dat wel zal lukken. De verkeersdrukte in het centrum wordt voor bijna 80% veroorzaakt door verkeer dat in het centrum zelf moet zijn en waarvoor de ring dus geen oplossing biedt.

Bovendien dreigt door de doortrekking van de ring een nieuwe verkeersas ontstaan voor doorgaand verkeer tussen Gent en de N49. Dit verkeer vanuit Gent hoeft immers niet langer via de R4 te rijden, maar kan een hele hoek afsnijden via de nieuwe ringweg. Reden waarom ook in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen slechts een beperkte ontsluitingweg vanaf de N49 tot aan het nieuwe ziekenhuis van Eeklo werd voorzien en geen volledige ringweg. Er was dus van begin af aan een goede reden om deze fout niet te maken.

De nieuwe weg  zou nu ook vlak naast enkele woonwijken in het Zuiden van de stad lopen en rakelings langs het Leen, een Europees beschermd natuurgebied en druk bezocht wandelparadijs. De geluidsoverlast zal hier gevoelig toenemen, samen met luchtvervuiling en de verkeersonveiligheid voor fietsers en voetgangers.

Het eindresultaat van de operatie dreigt dus vooral méér verkeersoverlast te zijn, in plaats van minder.

Het openbaar onderzoek over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan loopt sinds 16 augustus tot en met 14 oktober 2010. Het stadsb estuur en de provincie organiseren op maandag 6 september een inspraak- en informatievergadering in de CultuurCentrum de Herbakker in Eeklo.